2023 m. sausio mėnesio Vilniaus 700-ojo jubiliejaus kultūrinių renginių programa

 

2023-aisiais Vilnius švenčia savo įkūrimo 700 metų sukaktį. UNESCO šį jubiliejų yra įtraukusi į pasaulyje minimų datų sąrašą. Tad švenčiame ne vieni. Vilniaus gimtadienis – sausio 25-ąją. Jubiliejinių renginių organizatoriai skelbia, kad „Visus 2023-uosius metus Vilnius stebins įspūdingais gimtadienio renginiais. Amžinai jaunas miestas žino, kaip sudominti įvairius svečius: koncertai, parodos, teatro pasirodymai, festivaliai ir nuotykiai laukia visų apsilankiusių šventėje“. Kokią jubiliejinių metų sausio mėnesio kultūrinių renginių programą parengė miestas?

 

2023 m. sausio mėnesio Vilniaus jubiliejinių renginių programa

Tekstas parengtas pagal informaciją, kurią skelbia projekto „Vilnius 700“ organizatoriai

 

 

Paroda „Aš esu Vilnietis“ – 2022 m. gruodžio 15–2023 m. rugpjūčio 27 d. ,,Istorijų namai“ (T. Kosciuškos g. 3, Vilnius)

 

Kaip atrodė vilniečiai prieš 700 metų? Ar šiandien Vilniuje jie jaustųsi kaip namie? Ar jums patiktų gyventi ankstesniajame Vilniuje? Pasinerkite į pasakojimą, susidedantį iš 50 istorijų. 700 metų laikotarpį apimantys pasakojimai atskleis vilniečių paslaptis, gyvenimo būdą ir kasdienybę. Ši paroda kaip ir Vilnius – gausi ir įvairi, tačiau visos istorijos liudija tą patį – visi esame vilniečiai ir kuriame miestą, nesvarbu, ar esame jame gimę, ar prigiję.

Paroda mokama.

Organizatorius: Lietuvos nacionalinis muziejus.

 

 

Dokumentinis filmas „700 Vilniaus metų. Kelionė laiku su prof. A. Bumblausku“ – 2022 m. gruodžio 16 d. kino teatruose ,,Forum Cinemas Vingis“ (Savanorių pr. 7) ir ,,Pasaka“ (Šv. Ignoto g. 4)

 

Leiskitės į kelionę laiku su režisieriumi Andriumi Lygnugariu ir istoriku profesoriumi Alfredu Bumblausku. Nesvarbu, ar žinote Vilniaus istoriją kaip savo penkis pirštus, ar ne itin ja domitės, atkuriamosios dokumentikos pasakojimai įtrauks kiekvieną. Žiūrėkite net septynias filmo „700 Vilniaus metų. Kelionė laiku su prof. A. Bumblausku“ dalis – kiekviena jų skirta vis kitam Vilniaus šimtmečiui. Lydimi profesionalų ir gausaus būrio vaikų lengvai įsijausite į tų laikų reikšmingus įvykius ir tapsite jų dalimi.

Kaina: renginys mokamas.

 

 

Meninės instaliacijos ,,Lumina“ parkesausio 1–31 dienomis 16.30–21 val. Vilniaus universiteto botaniko sode Kairėnuose (Kairėnų g. 43, Vilnius)

Vilniaus universiteto botanikos sodas Kairėnuose sveikina Vilnių su 700 jubiliejumi ir kviečia į šviesos pažinimo kelionę meniniame, edukaciniame ir pramoginiame šviesų instaliacijos parke. Ekspozicijoje – originalūs Lietuvos ir Lenkijos menininkų sukurti darbai, kuriuos pamatysite eidami beveik 2 km ilgio taku.

Renginys mokamas.

Organizatorius: Vilniaus universitetas, Botanikos sodas. 

 

Eitvydo Doškaus trumpametražio filmo „Čia buvo Vilnius“ seansas – 2023 m. sausio 12 d. kino teatre ,,Skalvija“ (A. Goštauto g. 2, Vilnius)

700 metų sukaktį švenčiančiame Vilniaus mieste, garsėjančiame savo istoriniu paveldu ir unikaliu charakteriu, vyksta ženklūs pokyčiai. Kai kurių kamera užfiksuotų gyvenimo fragmentų nebėra, tačiau filmas ne tik liudija tai, kas išbluko užmarštyje, bet ir žvilgteli į tai, kas dar laukia. Šis poetiškas kūrinys sukurtas remiantis klasika tapusiu režisieriaus Almanto Grikevičiaus filmu-portretu „Laikas eina per miestą“, taip nutiesdamas laiko tiltą tarp dviejų skirtingų kartų Vilniaus miestą branginančių kino kūrėjų.

Renginys mokamas.

Organizatorius: ,,Skalvija“.

 

 

Spektaklis ,,Juoda-balta“ – 2023 m. sausio 14 d. 18 val. Vilniaus televizijos bokšte (Sausio 13-osios g. 10, Vilnius)

Prieš švęsdami Vilniaus 700 jubiliejų atsiminkime, kodėl esame laisvi. Nukreipkite atvirą ir asmenišką žvilgsnį, o praėjus trisdešimčiai metų ir per ištiestos rankos atstumą vėl bręstant kertiniams istoriniams lūžiams, pajuskite kaip spektaklio kūrybinė komanda kalba, kaip skirtingų žmonių pasirinkimai suformavo bei tebeformuoja visuomenę, kurioje gyvenate 700 metų skaičiuojančiame Vilniuje.

Renginys mokamas.

Organizatorius: ,,Atviras ratas“.

 

 

Scenos meno festivalis vaikams KITOKS’23 – 2023 m. sausio 16–20 d.

,,Menų spaustuvėje“ (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)

Pasitikite Vilniaus 700 jubiliejų kartu su mažaisiais vilniečiais dalyvaudami pirmajame ir didžiausiame Lietuvoje festivalyje, pristatančiame netradicinius scenos menus. KITOKS’23 šiais metais pasitiks su šūkiu – „Įkvepiančios jungtys!“ „Šis šūkis pasirinktas neatsitiktinai. Į antrą dešimtį įkopęs festivalis be tarptautinės spektaklių programos, šalies kūrėjų darbų pristatymo bei nuolat rengiamų edukacijų, bus kiek kitoks. Vienu metu Menų spaustuvėje susijungs trys tarptautiniai projektai, skirti jaunai auditorijai ir šiai auditorijai kuriantiems profesionalams. Projektai papildys ir praplės įprastą festivalio programą ir kvies pasitikti jauną Vilnių jau 700 metų.

Renginys mokamas.

Organizatorius: ,,Menų spaustuvė“. 

 

Parodos „Vilniaus pokeris“ Vladimiro Tarasavo koncertas – 2023 m. sausio 18 d.

MO muziejuje (Pylimo g. 17)

Dalyvaukite MO muziejaus didžiosios parodos „Vilniaus pokeris“ ir Vladimiro Tarasovo Vilniui 700-ojo jubiliejaus proga dovanojamo kūrinio DRUMMING pristatymo koncerte. Ričardo Gavelio romane „Vilniaus pokeris“ miesto laisvė atsispindi nuo džiazo muzikos neatsiejamoje improvizacijoje. Būsimą MO muziejaus parodą, kuri lankytojams duris atvers balandžio 22 d., sausio 18 d. pristatys pasaulinio garso muzikanto Vladimiro Tarasovo kūrinys DRUMMING, nukeliantis į romano pasaulyje aprašomą Vilnių.

Paroda mokama.

Organizatorius: MO muziejus.

 

Vilniaus performanso meno bienalė – 2023 m. sausio 23 d. 18:30 val. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro Didžioji salė (A. Vienuolio g. 1, Vilnius)

Nors pirmoji Vilniaus performanso meno bienalė įvyks viešose sostinės erdvėse 2023 m. vasarą, įvadinis kūrinys – jubiliejinė dovana Vilniui. Specialiai sukurtas menininkės Emilijos Škarnulytės performansas pasklis po Nacionalinio operos ir baleto teatro pastatą. Susipažinkite su performanso žanru iš arčiau ir tapkite nepamirštamos patirties dalyviais. Taip pat pasiruoškite ir Vilniaus performanso meno bienalei, kuri vyks 2023 m. liepos 23–rugpjūčio 6 dienomis. Čia kviestiniai menininkai Vilnių atskleis kaip matomais ir nematomais siūlais tankiai sumegztą ir įvairiomis įtampomis įkrautą tinklą.

Renginys mokamas. 

Organizatorius: Vilniaus šiuolaikinio meno galerija „Meno niša“.

 

 

Kristoforo vėliavų iškėlimas Vilniaus miesto Rotušėje – 2023 m. sausio 25 d.

12 val.

Rotušės aikštėje stebėkite iškilmingą Kristofo vėliavų pakėlimą. Vėliavas kels trys garbingiausi vilniečiai, įvairių amžiaus kartų atstovai.

Renginys nemokamas.

 

 

Vilniaus jubiliejaus atminimo ženklo atidengimas – 2023 m. sausio 25 d.

greta Gedimino pilies bokšto, atkurtų Valdovų rūmų Didžiajame kieme

1323 m. sausio 25 d. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laiške pirmą kartą buvo paminėtas valdovo miestas Vilnius. Tai pirmasis žinomas amžinosios Lietuvos sostinės paminėjimas rašytiniuose šaltiniuose. Todėl 2023 m. pagrįstai švenčiame Vilniaus 700 metų sukaktį. Jubiliejui pažymėti ir ypatingam istoriniam faktui atminti Vilniaus klubas sukūrė atminimo ženklą. Atraskite Vilniaus klubo dovaną Vilniaus 700 metų sukakčiai!

Renginys nemokamas.

Organizatorius: Vilniaus klubas.

 

 

Paroda „Gedimino laiškai Vilniuje“2023 m. sausio 25 – rugpjūčio 27 d.

Gedimino pilies bokšte (Arsenalo g. 5, Vilniuje)

Vilniaus gimtadienis skaičiuojamas nuo miesto vardo paminėjimo LDK didžiojo kunigaikščio Gedimino laiške Europos miestams. Pasinaudokite itin reta proga savo akimis pamatyti, kaip atrodė šis laiškas! Nė vienas originalus Gedimino laiškas nėra išlikęs, todėl Rygoje netrukus po laiško gavimo padarytas nuorašas yra autentiškiausias Vilniaus miesto gimimą liudijantis dokumentas. Kuo svarbūs buvo šie Gedimino laiškai? Susipažinkite su jų reikšme interaktyvioje parodoje, kuri yra vienas svarbiausių Vilniaus 700-mečio renginių – visos šventės ašis. Tad nepraleiskite išskirtinės galimybės apsilankyti šioje parodoje.

Paroda mokama.

Organizatorius: Lietuvos nacionalinis muziejus

 

 

Vilniaus diena Valdovų rūmuose – 2023 m. sausio 25 d. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų muziejus (Katedros a. 4)

Švęskite Vilniaus gimtadienį 2023 m. sausio 25 d. naujai pažvelgdami į Lietuvos sostinės istoriją. Virtualioje realybėje nusikelkite į 3D Vilnių ir pamatykite, kaip atrodė Gedimino laikų bokštas. Parodoje „Gedimino miesto aušra. Seniausias Vilniaus medinis pastatas ir unikaliausi jo radiniai“ susipažinkite su prieš 750 metų Pilies kalno pašlaitėje stovėjusio pastato fragmentais, iki mūsų dienų išsaugojusiais nežinomo valdovo aplinkos asmens daiktus.

Vilniaus dieną mažiesiems skirtuose šventiniuose edukaciniuose užsiėmimuose vaikai susipažins su Vilniaus pilių istorijos pradžia, o vyresniųjų klasių mokinių lauks edukacinis užsiėmimas „Šventaragio slėnio paslaptys“.

Pasitikdamas Vilniaus gimtadienį, Valdovų rūmų muziejus šeimas su vaikais pakvies į edukacinį spektaklį „Vilnių kuriam!“, kuriame visa menančios varnos pasakos Vilniaus miesto istoriją.

Renginiai mokami.

Organizatorius: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų muziejus.

 

 

Vilniaus jubiliejaus renginys Katedros aikštėje – 2023 m. sausio 25 d. 19.30 val.

Sutikime 700-metį Katedros aikštėje, kur keliausime per Vilniaus 700 metų, išvysime įspūdingą šou, kuriuo didžiuosis tiek Vilnius, tiek ir visos Lietuvos gyventojai.

Vilniaus gimtadienis truks ne vieną dieną ir net ne vieną mėnesį!

Kaina: renginys nemokamas.

 

 

Vilniaus šviesų festivalis – 2023 m. sausio 25–28 d. įvairiose Vilniaus  vietose

Vilniaus šviesų festivalis – ryškiausias Vilniaus gimtadienio renginys, kai Vilnių nušvies  tūkstančiai gimtadienio žvakučių. Šviesų instaliacijos Vilniaus senamiestyje, jo gatvelėse ir skveruose įkvėps gyvybės miestui ir miestiečiams, sušildys šaltą viduržiemį, išryškins miesto architektūrą ir vilios į sostinę užsienio svečius. Garsūs menininkai stebins kūrybinėmis idėjomis, o įprastai aptemę kampeliai sužibės naujoje šviesoje. Išvyskite kitokį naktinį Vilnių.

Kaina: renginys nemokamas.

Organizatorius: Vilniaus kultūros centras.

 

 

Patyriminė paroda „Muzika Vilniui. 7 istorijos“ – 2023 m. sausio 26 d.

Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius)

Kas sieja vienus ryškiausių pasaulio kompozitorių ir Vilnių? Miesto jubiliejaus proga įvairiose miesto erdvėse suskambės ypatingi, specialiai Lietuvos sostinei sukurti kūriniai. Patyriminėje parodoje susipažinsite su projektu „Muzika Vilniui“ kursiančių kompozitorių asmenybėmis, jų kūrybos pasauliais: Anna Korsun (Ukraina), Michael Gordon (JAV), Heiner Goebbels (Vokietija), Agata Zubel (Lenkija), Ivan Fedele (Italija), Toshio Hosokawa (Japonija), Beat Furrer (Austrija). Kiekvienas parodos elementas – tai atskira istorija, kviesianti atrasti kūrėjus ir jų pačių pasirinktas Vilniaus erdves, kurios įkvėpė kurti išskirtinę

Paroda nemokama.

Organizatorius: VŠĮ ,,Meno genas“.

 

 

Paroda ,,ADVENTUR“  – 2023 m. sausio 27–29 d. 11–19 val. ,,Litexpo“ parodų rūmuose (Laisvės pr. 5, Vilnius)

Švenčiant 700-ąjį Vilniaus jubiliejų apvalią sukaktį švenčia 10-oji jubiliejinė tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda ADVENTUR 2023! ADVENTUR – vienintelė tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda Lietuvoje, skatinanti turizmo paslaugų populiarinimą ir aktyvų gyvenimo būdą. 2023 metais paroda kalbės apie 700-metį. Pagrindinė parodos tema – švęskime kelionę, tai laisvė švęsti gyvenimą ir leistis į ilgai lauktas keliones, nebeatidėliojant jų ateičiai.  Minėdami Vilniaus jubiliejų leiskitės į tris dienas truksiančią kelionę aplink iškiliausias Lietuvos bei pasaulio vietoves.

Paroda mokama.

Organizatorius: ,,Litexpo“.

 

 

„Vilniaus pokeris“ kino koncertas ir filmo anonso pristatymas – 2023 m. sausio 28 d.

2022 m. lapkričio mėnesį Vilniuje nuaidėjus unikaliems „Vilniaus pokerio“ kino koncerto garsams, nepalikusiems abejingų, o visų norinčių nesutalpinus – laukia įspūdingas, pilnas dar nematytų scenografinių sprendimų džiazo muzikos koncertas. Jį lydės kompozitorių Kipro Mašanausko ir Jievaro Jasinskio būtent „Vilniaus pokerio“ filmui kurtos muzikinės kompozicijos. Išgirskite gyvai atliekamą profesionalaus 22 džiazo muzikantų orkestro „Vilnius JJAZZ Ensemble“ pasirodymą. Be to, išvyskite pirmuosius Donato Ulvydo filmo, paremto griausmingu Ričardo Gavelio romanu „Vilniaus pokeris“, kadrus filmo anonse.

Vieta: Informacija bus patikslinta artimiausiu metu.

Renginiai nemokami.

Organizatorius: UAB ,,Ulvyds“ ir VšĮ ,,Vilnius JJAZZ Ensemble“.

 

 

Paskaita ,,Gedimino laiškai – Vilniaus gimimo liudijimas“ – 2023 m. sausio 26 d.

17 val. Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Arsenalo g. 1, Vilnius)

Lydint Gedimino bokšte startuosiančią Gedimino laiškų parodą Lietuvos nacionalinis muziejus kartu su Vilniaus universiteto Istorijos fakultetu tęsia paskaitų ciklą „Istorijos miestui ir pasauliui“. Sužinokite, kuo Gedimino diplomatija buvo išskirtinė, ką Gediminas rašė, o ką nutylėjo, apie Geležinį vilką ir archeologų darbus. Apie šiuos kunigaikščio Gedimino, pirmą kartą Vilnių pasauliui paminėjusiam prieš 700 metų, ypatumus išgirskite pasakojant dr. Dariui Baronui.

Renginys nemokamas.

Organizatorius: Lietuvos nacionalinis muziejus.

 

 

Smush Image Compression and Optimization