Nuo rugsėjo 23 d. lankytojų laukia Telšių ješiva

 

2023 m. rugsėjo 23 d. (šeštadienį) nuo 9 valandos lankytojams atidarytas Žemaičių muziejaus „Alka“ padalinys Telšių ješiva (Iždinės g. 11, Telšiai). Tai – istorinėje žydų aukštojoje mokykloje įkurta nauja muziejinė erdvė, kurios dabartinė funkcija – saugoti ir aktualizuoti žydų kultūros paveldą. Atidarymo dieną, 12.00 val., visiems, įsigijusiems lankytojo bilietą, muziejus nemokamai dovanoja ekskursiją po Telšių ješivą.

  

Kuo šis naujas muziejinis objektas ypatingas? Čia unikalus pastatas ir unikalios eksponuojamos muziejinės vertybės. Čia galima susipažinti  su šiandien pasaulyje gyvu Telšių ješivos studijų metodu bei nesibaigiančia žydų istorija, rašyta ir teberašoma visų Telšių apskrityje Holokaustą išgyvenusių bei su šiuo regionu susijusių žmonių prisiminimuose.

Telšių ješivos ekspozicija įrengta remiantis Žemaičių muziejaus „Alka“ muziejine vertybe  – atminties knyga „Telšiai“ (išleista 1984 m. Izraelyje, sudarytojas Izaokas Alperovočius). 2022 m., įgyvendinus keletą metų trukusį projektą, ši knyga į dabarties kartas prakalbo lietuviškai: išleista žydų gyvenimo vingius atpasakojanti „Telšiai. Atminties knyga“. Leidinys ne vien savo puslapiuose, bet ir naujai įrengtoje muziejinėje erdvėje kiekvienam padės atrasti istorinius Telšių žydų gyvenimo fragmentus, skatinančius atsigręžti į miesto istoriją.

Restauruotas pastatas tapo svarbiu miesto kultūriniu ir reprezentaciniu centru. Telšių ješivoje vyksta Rabino Sholem Ber Sorotzkino ir jo mokinių Aterat Shlomo Ješivos – Telz Ješivos stovyklos, organizuojami akademiniai renginiai, konferencijos ir seminarai, menininkų kūrybos, leidinių bei parodų pristatymai ir koncertai, organizuojamos ekskursijos. 

Dėl užsakomųjų ekskursijų kolektyvams, klasėms, šeimoms ir dėl salės nuomos renginiams kreiptis el.paštu telsiujesiva@muziejusalka.lt arba tel. +370 600 60 521, daugiau informacijos https://www.muziejusalka.lt/telsiu-jesiva/.

Telšių ješivos darbo laikas:

 I – NEDIRBAME

II – V 9:00-18:00

VI – 9:00-17:00

VII – 10:00-15:00

 

Gedo Girdvainio nuotraukose – Telšių ješivos pastato ir jo vidaus fragmentai

Žemaičių muziejaus „Alka“ informacija

 

Smush Image Compression and Optimization