Palangos Tremties ir rezistencijos muziejus

Palangoje Tremties ir rezistencijos muziejus veikia Basanavičiaus gatvėje stovinčioje vienoje iš seniausių ir mažiausių kurorto medinių vilų – „Vaidilutėje“. Jos numeris 21. Apsilankymo laiką iš anksto reikia suderinti tel: + 370 460 53784 , +370 699 95563.

Muziejuje, kuris palangiškių gyventojų iniciatyva buvo įkurtas 1993 m., veikia ekspozicija, vedamos ekskursijos. Muziejumi rūpinasi  Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Palangos filialas. Jo  nuosavybėn yra perduotas ir muziejaus pastatas. Šio filialo savanoriai jį atnaujino, pritaikė muziejaus veiklai, patys  veda ekskursijas. Muziejaus ekspozicijoje pateikiama informacija apie Palangos kurortą tarpukario metais, lietuvių dalyvavimą rezistencijoje, daugelio likimus sulaužiusį tremčių laikotarpį. Atskira ekspozicijos dalis skirta iš Palangos kilusiam Lietuvos partizanų vadui generolui Jonui Žemaičiui, kuris 2009 m. Lietuvos Respublikos Seimo sprendimu pripažintas Lietuvos, kovojusios prieš sovietų okupaciją, vadovu, faktiškai ėjusiu prezidento pareigas.

1937 m. pastatyta XX a. pr. medinių kurorto vilų stilistikos bruožų turinti vila „Vaidilutė“ dėl jos vertingų architektūrinių savybių 2014 m. sausio 7 d. įtraukta į Kultūros vertybių registrą (unikalus objekto kodas 37588). Namas stovi sklype, kuris anksčiau priklausė buvusiam grafo Felikso Tiškevičiaus dvaro tarnui. Jį po Pirmojo pasaulinio karo iš grafų Tiškevičių nupirko kunigas Liudvikas Kasperavičius savo seseriai Bronislavai Knabikaitei-Zabulionienei. Tada šiame sklype iškilo dvi vilos („Vaidilutė“ ir „Dievaičiai“) bei ūkinis pastatas. „Vaidilutė“ pastatyta 1936 m. ir buvo įvardijama kaip viena mažiausių tarpukariu kurorte stovėjusių vilų. Ji dažnai net „Liliputu“ vadinta.

 

Danutė Mukienė


D. Mukienės nuotraukoje – Palangos Tremties ir rezistencijos muziejaus pastatas (vila „Vaidilutė“ )

 

Tekstas paskelbtas 2022-01-18

 

Publikacija parengta įgyvendinant 2022 m. Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Žinoma ir nepažinta Palanga: 10 virtualių turų po kurortą“


 

Smush Image Compression and Optimization