Lapkričio 29 d. Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus pakvietė į antrąją ekskursiją po parodą „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“. Apie silkės kelią šį kartą papasakojo parodos bendraautorė, Klaipėdos universiteto doktorantė Akvilė Poškienė. Po ekskursijos susirinkusiųjų laukė Palangos žydų bendruomenės organizuotas žydų kulinarinio paveldo pristatymas, kurį lydėjo žydiškų užkandžių su silke degustacija. Jį surengė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės edukatorė Dovilė Rūkaitė.
***
Akvilė Poškienė nuo 2016 metų dirba restauratore Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institute prie projekto „XIX a. medinių silkių rūšiavimo sistemos fragmentų konservavimas“. Nuo 2021 m. ji yra Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja. Dirba instituto padalinyje Konservavimo ir restauravimo centre, šiuo metu yra atsakinga už jo veiklą. Vykdo edukacines programas visuomenei ir moksleiviams kultūros paveldo išsaugojimo temomis (Europos paveldo dienos, projektas „Silkės kelias“).
Dovilė Rūkaitė – Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės kūrybinių projektų vadovė, „Beigelių krautuvėlės“ sumanytoja, žydų kulinarinio paveldo puoselėtoja, žydų virtuvės kulinarinių knygų ir straipsnių autorė ir dirbtuvių kūrėja, Europos žydų kultūros dienų koordinatorė. Dovilė studijavo Vidurinių Rytų istoriją ir kalbas Tel Avivo universitete, įgijo magistro laipsnį UNESCO kultūros vadybos ir kultūros politikos katedroje. Asmeninis D. Rūkaitės pomėgis – žydiška kulinarija – išaugo į sėkmingą bendruomenės projektą „Beigelių krautuvėlė“, kur atgijo žydiškas šurmulys, kvapai, skoniai, o svarbiausia – į Vilnių sugrįžo litvakiški beigeliai, kažkada išplaukę už Atlanto su visa Rytų Europos žydų bendruomene.
Jono Šliūpo muziejuje veikia vieno eksponato paroda apie silkės kelią, kurioje pristatomas analogų neturintis archeologinis radinys – XIX a. požeminei silkių rūšiavimo ir saugojimo inžinerinei sistemai priklausiusio kubilo dangčio dalis su kamščiu. Populiarindami silkę daug prisidėjo žydai prekeiviai ir kulinarai. Lietuvos žydai buvo aktyviai įsitraukę į silkių prekybą, o žydų šeimininkės šią žuvį pavertė patiekalais, kurie šiomis dienomis pretenduoja į nematerialaus kultūros paveldo sąrašo šimtuką ir tapo tikru delikatesu.
Renginio organizatorius – Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus ir Palangos žydų bendruomenė.
Informaciniai renginio partneriai – Lietuvos žydų bendruomenė, „Beigelių krautuvėlė“, „Bella Toscana“.
Kada? 2024 m. lapkričio 29 d. 17 val.
Kur? Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje (Vytauto g. 23A, Palanga)
Dalyvavo: KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslo darbuotoja Akvilė Poškienė ir edukatorė, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės kūrybinių projektų vadovė, „Beigelių krautuvėlės“ sumanytoja Dovilė Rūkaitė
_____________________
Lietuvos nacionalinio muziejaus naujienos skelbiamos atnaujintoje interneto svetainėje http://www.lnm.lt ir socialiniame tinkle https://www.facebook.com/lnmuziejus.
Lietuvos nacionalinio muziejaus informacija