Levickienė (Petrakova) Ina

Ina Levickienė (Petrakova) – Telšių Žemaitės dramos teatro choreografė, Šokio studijos vadovė, pedagogė, šokėja, apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi.

Ina gimė Radviliškyje, augo Kuršėnuose (Šiaulių r.). Šokti mėgo ir šokėja norėjo tapti nuo mažens. Pirmąsias žinias apie teatrą, muziką ir šokį įgijo nuo septynerių metų lankydama Kuršėnų vaikų ir jaunimo teatrą „Ikaras“. Baigusi vidurinę Telšių kultūros mokykloje pradėjo studijuoti šokio pedagogiką. Pamačiusi Telšių Žemaitės dramos teatre veikusios vaikų ir jaunimo studijos „Aglija“ (vadovė ir režisierė Laima Adomaitienė) pastatytą spektaklį – T. Williamso „Pasmerkti namai“, pati panoro tapti šios studijos nare. 1996 m. Telšiuose Tarptautinės teatro dienos proga vykusiame K. Lukaševič spektaklyje „Gėlėse“ (choreografė Julija Kneitienė, režisierė L. Adomaitienė) kartu su būreliu kitų Telšių kultūros mokyklos moksleivių vaidino ir Ina. Vėliau ji studijavo choreografiją Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Choreografijos katedroje. Savo diplominį darbą Ina pastatė Telšių Žemaitės dramos teatro scenoje. Tai buvo teatralizuotas koncertas „Interpretacijos“ (koncertą režisavo Laima Adomaitienė).

Inos bendradarbiavimas su režisiere L. Adomaitiene tęsėsi apie 12 metų. Ji buvo daugelio šios režisierės statytų spektaklių bendraautorė. Jos, dirbdamos kartu, Lietuvos rusų dramos teatre pagal suomių rašytojos Martos Tikannen romaną „Raudonkepuraitė“ sukūrė spektaklį „Bėganti su vilkais“ (tai buvo bendras Telšių Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo studijos „Aglija“ bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos projektas). Publika ir specialistai jį aukštai įvertino. Spauda tąsyk rašė:
Ne žodžiai, bet pribloškiama plastinė raiška, aistringo, agresyvaus judesio meistrystė pasitelkta narplioti amžiną vyro ir moters santykių temą. Spektaklio choreografiją kūrė Ina Petrakova.“1 Ina buvo ne tik šio spektaklio choreografė, bet ir vaidino spektaklyje.

Lietuvos rusų dramos teatre Ina, statydama spektaklius, dirbo ir su režisieriumi Jonu Vaitkumi. Kartu su juo kaip choreografė pastatė spektaklį „Vargas dėl proto“ (rež. J. Vaitkus) ir už šį darbą buvo aukštai įvertinta – jai už judesių pasažus, tiksliai atskleidžiančius personažų būsenas, 2010 m. įteiktas didžiausias Lietuvos teatralų apdovanojimas – Auksinis scenos kryžius.

Nuo 2000 m. Ina Telšiuose vaikus moko klasikinio šokio pagrindų, sceninio charakterinio ir istorinio bei modernaus šokio technikos. Jos pamokose yra formuojama taisyklinga vaikų laikysena, mokoma grakštumo, muzikalumo, susikaupimo, dėmesingumo. Čia vaikai įgyja ir daugiau žinių apie šokį ir jo formas. Daugelis jos studijos auklėtinių dalyvauja spektakliuose. Kai kurie, baigę mokslus, jau pasirinko teatro studijas. Tarp tokių – Goda Žukauskaitė

2014 m. balandžio 29 d., minint Tarptautinę šokio dieną, Telšių Žemaitės dramos teatre buvo parodytas spektaklis „Aksomo klostėse – epochų šnabždesys“. Jo idėjos autorė ir choreografė – Ina Levickienė. Spektaklyje šoko Inos vadovaujami Šokio studijos auklėtiniai.

 

Literatūra:

  1. Danutė Jackutė, „Šokio pasaulyje – lyg užburtame rate“, Kalvotoji Žemaitija (Telšiai), 2014 m. balandžio 28 d.

________________________

1 Emilija Visockaitė, „Moterį globoja vilkai“, Lietuvos rytas, 2009 m. vasario 18 d.

 

Parengė Danutė Mukienė (Ramonaitė)

Smush Image Compression and Optimization