Šoblinskaitė Violeta

Violeta Šoblinskaitė – prozininkė, poetė, vertėja. Gimė 1954 metų rugsėjo 2 dieną Mažeikiuose kalbininko Adomo Pranciškaus Šoblinsko šeimoje. Pradinę mokyklą baigė Tirkšliuose, vėliau su tėvais apsigyveno sostinėje. Vilniaus universitete studijavo vokiečių kalbą ir literatūrą. Baigusi universitetą dirbo įvairiose redakcijose, mokytojavo, buvo bibliotekininkė. 1994 m. buvo priimta į Lietuvos rašytojų sąjungą, turi meno kūrėjo statusą.

Šiuo metu su vyru, taip pat rašytoju Gasparu Aleksa, gyvena Veliuonoje.

Yra parašiusi pjesių vaikams ir suaugusiems, išleidusi 20 poezijos bei prozos knygų, iš vokiečių, lenkų, rusų kalbų išvertusi per 30 užsienio autorių kūrinių. Rašytojos poezija ir proza versta į rusų, vokiečių, latvių, lenkų, anglų, kartvelų, baltarusių, ukrainiečių ir prancūzų kalbas. Šiemet pasirodė naujausias autorės romanas „Edipo dukterys“.

Už kūrybą Violeta apdovanota Žemaitės, Salomėjos Nėries, Gabrielės Petkevičaitės-Bitės, Juozo Paukštelio, „Imbiero vakarų“ir „Vieno lito“ literatūros premijomis. 2021 m. ji tapo Sakartvelo The Prize IVERIA kryžiaus diplomo laureate.

Už nuopelnus Lietuvos kultūrai pagerbta Lietuvos Respublikos Seimo Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai“, pasidabruotu Kauno miesto burmistro Jono Vileišio medaliu ir Jurbarko savivaldybės garbės ženklu „Sidabrinės lelijos“.

 

 Vytauto Šimkūno nuotraukoje – Violeta Šoblinskaitė

 

Smush Image Compression and Optimization