Kurorto muziejininkai kviečia į naujas ekskursijas, kurių metu bus ieškoma Palangos burmistro Jono Šliūpo mieste paliktų ženklų 

   

Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus birželio 7 ir 21 dieną 14.30 val. kviečia palangiškius ir vasarotojus į naują ekskursiją „Jono Šliūpo ženklai Palangoje. Kelionė po kurortą“ su istoriku Mindaugu Surbliu. Pavasarį pristatyta Lietuvos nacionalinio muziejaus išleista knyga apie J. Šliūpą susilaukė didelio populiarumo – Jono Šliūpo muziejuje tai perkamiausia prekė. Leidinyje pristatomų objektų maršrutu leisimės į kupiną įspūdžių kelionę po Palangos kurortą šios spalvingos ir kontroversiškos asmenybės keliais.

Jonas Šliūpas (1861–1944) – tai nepaprastu aktyvumu, gabumu ir atkaklumu tiek Lietuvoje, tiek išeivijoje garsėjusi asmenybė, kuri savo darbais ir idėjomis visuomenėje vis įžiebdavo audringų diskusijų. Jo biografijoje gausu neeilinių patirčių, neįtikėtinų likimo posūkių, pakilimų ir paklydimų.

Vienas iš svarbiausių J. Šliūpo biografijos faktų ir veiklos etapų siejamas su Palanga, kurioje jis praleido paskutinį gyvenimo tarpsnį. Čia gyveno nuo 1930 metų, o Palangai gavus miesto teises, 1933-iaisiais tapo pirmuoju burmistru ir su pertraukomis dirbo juo iki 1941 metų. Palangos miesto savivaldoje jis nuveikė visą aibę darbų: rūpinosi miesto infrastruktūra, gatvių ir paplūdimių tvarkymu, pigesne elektros energija gyventojams, sveikatinimosi galimybėmis ir vandens procedūromis poilsiautojams. Burmistras dėjo daug pastangų, kad būtų įkurtos laisvamanių kapinės, įsteigta gimnazija, įrodinėjo ir kovojo, kad mieste pradėtų veikti viešoji biblioteka, ambulatorija, senelių prieglauda, vaikų darželis, šelpė neturtingų šeimų vaikus mokyklose, kėlė idėją įsteigti Pajūrio muziejų Palangoje. Artinantis antrajai sovietų okupacijai, 1944 metų spalį su šeima iš Palangos per Kretingą pasitraukė į Vakarus.

Ekskursijos metu ieškosime su tarpukario Palanga susijusių kultūros paveldo ir kitų istorinių miesto objektų, kurie įprasmino svarbiausius įvykius Jono Šliūpo gyvenimo čia laikais. Kiekvienam objektui skirtas pasakojimas primins, su kokiais iššūkiais burmistrui teko susidurti.

Ekskursijos dalyvių skaičius ribotas, todėl į ją prašome registruotis iš anksto https://bit.ly/3KmDAFL arba el. paštu mindaugas.surblys@lnm.lt.

 

Kada? 2024 m. birželio 7 d. ir 21 d. 14.30 val.

Kur? Susitikimas Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje (Vytauto g. 23A, Palanga)

Kaina? 6 Eur

Ekskursijos trukmė: 1 val. 30 min.

Dalyvauja: Jono Šliūpo muziejaus istorikas, knygos „Jono Šliūpo ženklai Palangoje. Kelionė po kurortą“ (2023 m.) sudarytojas Mindaugas Surblys

Vietų skaičius ribotas! Būtina išankstinė registracija: https://bit.ly/3KmDAFL
   

Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejaus informacija

 

Smush Image Compression and Optimization