Gegužės 18-ąją Žemaičių muziejuje „Alka“ (Telšiai) vyko gyvastimi pulsuojanti Europos muziejų naktis

    

Net du skirtingus renginius Žemaičių muziejaus „Alka“ padovanojo lankytojams gegužės 18 d., minint Europos muziejų naktį. Žemaičių kaimo muziejus trečiąjį kartą pakvietė į tradicinį vasaros sezono atidarymą „Žemaitiu gīvastis“, o Telšių ješivoje vyko kinofilmų iš Izraelio peržiūra.  

  
Amatų ir kulinarinio paveldo šventė „Žemaitiu gīvastis“
   
   
Gegužės 18 d., šeštadienį, nuo 16 iki 23 val. Žemaičių kaimo muziejuje (Malūno g. 5, Telšiai) vyko amatų ir kulinarinio paveldo šventė „Žemaitiu gīvastis“.

 

Turintis ambiciją kasmet vis augti renginys šiemet buvo išskirtinis ne tik savo veiklomis, turtinga programa, bet ir užsienio svečių dėmesiu. Renginyje savo gebėjimais džiugino muziejininkai, edukatoriai, kulinarinio paveldo puoselėtojai, aludarystės tradicijų saugotojai, pirtininkai, amatininkai, bitininkai, folkloristai. Renginyje nuo 16 iki 22 val. lankytojai turėjo galimybę aplankyti „Žemaitiu kaštavuoniu“ kiemelį, amatų ir edukacijų erdves, veikė žaidimų kampelis vaikams, koncertavo šeimos, draugai, giminių suburti ansambliai ir folkrokogrupė „Kitava“. Nuo 21 val. vyko Naktišokiai.

 

Muziejaus direktorė Eva Stonkevičienė renginio išvakarėse sakė: „Trečiąjį kartą organizuodami šventę muziejininkai siekė, kad gyvas muziejus taptų lankytojų traukos centru, kuriame puikiai laiką leistų jaunimas, šeimos su vaikais, senjorai ir visi, saugojantys bei puoselėjantys žemaitiškas vertybes“.

   
Išsami renginio programa Žemaičių muziejaus „Alka“ internetinėje svetainėje: https://www.muziejusalka.lt/givastis/

 

Projekto „Izraelio kinas tavo mieste“ filmų peržiūra Telšių ješivoje

 

Gegužės 18 d., šeštadienį, 15, 17, 19 valandomis Izraelio ambasada, bendradarbiaudama su vietos bendruomenėmis ir švęsdama daugiau nei 30 metų trunkančius Lietuvos ir Izraelio diplomatinius santykius, istorinėje vietoje – Telšių ješivoje (Iždinės g. 11, Telšiai) – rengia nemokamus Izraelio filmų seansus.

 

Šiemet žiūrovams pristatomi trys skirtingais laikotarpiais sukurti filmai: „Blaumilcho kanalas“, „Pasaulio pakrašty sukite kairėn“ bei „Abulelė“. Visi kinofilmai subtitruoti lietuvių kalba.

 

Gegužės 18 d. 15.00 val. buvo rodomas fantastinis filmas visai šeimai „Abulelė“ (rež. Jonathan Geva, 2015) apie berniuko ir mistinės būtybės draugystę. Juk kiekvienam vaikui reikia tikro draugo, 17.00 val. – kinofilmas „Blaumilcho kanalas“ (rež. Ephraim Kishon). 1969-aisiais sukurta komedija – kultinis Izraelio kino filmas, pašiepiantis biurokratiją ir kasdienio gyvenimo beprotybę, 19.00 val. romantinių dramų megėjus džiugino keturis apdovanojimus Izraelio ir tarptautiniuose festivaliuose pelnęs filmas „Pasaulio pakrašty sukite kairėn“ (rež. Avi Nesher, 2004) apie dviejų į Izraelį atvykusių merginų, indės ir prancūzės, draugystę bei meilės romaną. Filme taip pat nagrinėjami sunkumai ir netikėtumai, kylantys integruojantis šeimoms iš skirtingų etninių terpių, jų kova su imigracija ir prietarais.

„Izraelio kinas – vienas mūsų vertingiausių eksportų, kurį labai myli ir vertina Lietuvos auditorija. Ankstesniais metais tūkstančiai žiūrovų visoje Lietuvoje, tiek didžiuosiuose miestuose, tiek ir mažesniuose miesteliuose, jau spėjo pamatyti keturiolika Izraelio filmų. Tikimės, kad su naujuoju paketu iš Izraelio kino aukso fondo dar daugiau žiūrovų pamils Izraelio kiną,“ – sako Izraelio ambasadorės pavaduotojas Erez Golan.

  
   
Loretos Norvaišienės nuotrauka

 

Žemaičių muziejaus „Alka“ informacija

Smush Image Compression and Optimization