Šaltojo karo muziejus (Plungės raj.)

   

Šaltojo karo muziejus – vienas iš keletos didelę lankytojų trauką turinčių muziejų, veikiančių Žemaitijos nacionalinio parko teritorijoje. Jo adresas:  Šilinės g. 4, Plokščių k., Plungės r.

Norint pasiekti šį muziejų važiuojant nuo Plungės reikia žiedinėje sankryžoje Palanga–Šiauliai, Mažeikiai–Tauragė pasukti į Mažeikių plentą. Pavažiavus apie 5 km, prie kelio ženklo „Šaltojo karo muziejus“ pasukti į kairę. Pavažiavus dar apie 5 km,  prie kito tokio pat kelio ženklo „Šaltojo karo muziejus“ pasukti į kairę, tada pavažiuoti dar apie 5 km ir čia jau bus muziejus. Jo teritorijos kairėje pusėje yra mašinų parkavimo aikštelė.

Reklamuodamas šį muziejų Žemaitijos nacionalinis parkas savo interneto svetainėje skelbia, kad „Tai vienintelė Europoje ekspozicija, įrengta viename pirmųjų Sovietų Sąjungos buvusiame požeminiame balistinių raketų šachtiniame paleidimo komplekse. Muziejaus istorinė ekspozicija pasakoja apie penkis dešimtmečius trukusį Šaltąjį karą. Čia buvo dislokuotos 4 vidutinio nuotolio balistinės raketos SS-4, apginkluotos 2 MT galios termobranduolinėmis galvutėmis. […]

Minėtos balistinės raketos čia buvo dislokuotos 1963 iki 1978 metais. Jos kartu su su šalia esančiomis antžeminėmis analogiškų raketų paleidimo aikštelėmis sudarė bendrą sovietinės branduolinės ginkluotės grupuotę Lietuvoje, kuri buvo pajėgi sunaikinti visą Europą.“

Muziejus skelbia, kad didesnės nei 20 žmonių grupės ekskursiją po muziejų turi užsisakyti iš anksto tel. + 370 677 86 574.

 

Nuotraukoje – Šaltojo karo muziejus iš paukščio skrydžio. Nuotrauka iš Žemaitijos nacionalinio parko fotoarchyvo

Smush Image Compression and Optimization