Iki spalio 31 d. VDA Telšių galerijoje – menininko Juozo Laivio paroda „Medinė juvelyrika prie užkabintų stiklinių durų“

 

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių galerijoje (Kęstučio g. 3-2, Telšiai) 2023 m. spalio 18–31 dienomis veikia personalinė menininko, VDA dėstytojo Juozo Laivio paroda „Medinė juvelyrika prie užkabintų stiklinių durų“. Šis 1976 m. gimęs dailininkas kuria skulptūras, objektus, instaliacijas, performanso meną, tekstus, videomeną ir fotografijas.


Spalio 31 d. 12:00 val. galerijoje vyks parodos uždarymas bei susitikimas su jos autoriumi.

 

Galerijos šeimininkai kviečia aplankyti parodą, kurioje yra galimybė pamatyti, kaip meninė praktika pristatoma iš nekuriančio menininko pozicijų, o individualių kūrybos artefaktų morfologija per meninio tyrimo prizmę veriasi skaitmenizuotų spektrinių diagramų pavidalais. Šioje parodoje kaip alternatyva aktyviai diagramizuotai stiklinei aplinkai eksponuojami daugiau kaip prieš trisdešimt metų autoriaus pagaminti mediniai dirbiniai.

 

Paroda veiks tik iki šių metų spalio 31 dienos.

 

 

IŠSAMIAU:

 

Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto Telšių galerija spalio aštuonioliktą dieną duris atvėrė kartu su čia ką tik išeksponuota personaline Juozo Laivio paroda. Parodos pavadinimas įvietintas pažodžiui: „Medinė juvelyrika prie užkabintų stiklinių durų“. Vizualus vizualinės parodos įvardijimas komponuojamas tokiu pavidalu tam, kad vaizduotės turintys žiūrovai, kurie neturi galimybių apsilankyti Telšiuose, pavadinimo inspiracijų vedami pasijustų lyg ją matę galerijoje.

Parodą, kurią sudaro daugiau negu dvidešimt eksponatų, surinko ir išeksponavo vietinei publikai pažįstamas menininkas-tyrėjas – VDA dėstytojas Juozas Laivys, kuris nuo 2017 m. nuosekliai plėtoja archeologinio išsikasinėjimo metodologijas personaliniuose archyvuose. Meninė praktika pristatoma iš nekuriančio menininko pozicijų, o individualių kūrybos artefaktų morfologija per meninio tyrimo prizmę veriasi skaitmenizuotų spektrinių diagramų pavidalais. Kaip alternatyva aktyviai diagramizuotai stiklinei aplinkai parodoje eksponuojami daugiau kaip prieš trisdešimt metų autoriaus pagaminti  mediniai dirbiniai. Konceptualiai jie pateikiami kaip nuoroda į nepuošnų papuošalą sietiną su oksimoronija.

Šį įvykį lydintis tekstas apie atminties atsisakymą ir galimybę kažką atrasti specialiai nieko neieškant yra sukomponuotas trumpo interviu pavidalu ir gali atsirasti tarp literatūros ir meno prie Daivos Kairevičiutės nuotraukos. Pagrindinis parodos pasakojimas iškeliamas už parodos ir traktuojamas kaip šešėlinio kuratoriaus pasisakymas nutolęs laike ir erdvėje. Šio teksto galima neskaityti ir nepastebėti norint tiesiog pasimėgauti bendra estetine kompozicija per meno stebėjimo ir pasyvaus dalyvavimo jame praktiką.

Parodos sumanytojas J. Laivys teigia, kad „interaktyvumas provokuoja interpasyvumą. Menas kuris paprastai linkęs peržengti nustatytas ribas, visiškai nesigėdydamas gali vėl grįžti į jau seniai išeksploatuotas apleistas teritorijas, tam kad įsitikintų jog ir šia judėjimo kryptimi yra įmanomi riboženklius įkvestionuojantys vektoriai. Tai, kas užima anksčiau meninei raiškai priklausiusias nišas, yra nemažiau svarbu už tai, kuriose užribinėse teritorijose įsitvirtina šiuolaikiniai kūrėjai. Varginantis grįžimas atgal – kaip lengvas nerūpestingas judėjimas į priekį, kodėl gi ne.

Parodos katalogo pristatymas vyks dar šiais metais, bet jau kitoje parodoje.

Parodą remia VDA Telšių fakultetas ir Lietuvos kultūros taryba. Organizatorius – Kleopo draugija.

 

 

Nuotraukose – Juozas Laivys ir jo kūrinio fragmentas

 

Kleopo draugijos informacija

Smush Image Compression and Optimization