Elsbergas Bronius (Bronys)

Bronius (Bronys) Elsbergas (1901–1998) – architektas. Gimė 1901 m. rugpjūčio 20 d. Raseinių rajono Pasandravio kaime (buvusio Šiluvos valsčiaus teritorija). 1924 m. baigęs Šiaulių gimnaziją pradėjo studijuoti Lietuvos universiteto Technikos fakultete. 1825 m. studijas tęsė Tulūzos universitete (Prancūzija), o nuo 1927 m. – Briuselio (Belgija) universiteto Dailės ir amatų mokykloje, kurią aukso medaliu baigė 1931 metais. Po studijų sugrįžo į Lietuvą ir čia 1932–1935 m. dirbo bendrovės „Pienocentras“ Technikos skyriuje. Čia jis rengė projektus standartinėms pieninėms (iš viso suprojektavo apie 50 mūrinių ir tiek pat medinių pieninių), suprojektavo didelius „Pienocentro“ šaldytuvus, kurie buvo pastatyti netoli Kauno Žaliojo tilto.
1935–1941m. dirbo Lietuvos kariuomenės Ginklavimosi valdyboje. Tuo laikotarpiu suprojektavo modernias dideles artilerijos dirbtuves Linkaičiuose (dab. Radviliškio rajonas).
1941–1944 m. buvo Kauno miesto savivaldybės Statybos skyriaus inžinierius, turėjo savo projektavimo biurą. Gyvendamas Kaune vienas ir kartu su kitais suprojektavo apie 120 įvairių pastatų, iškilusių Kaune ir Lietuvos periferijoje, tarp jų ir bendrovės „Maistas“ administracinį pastatą, sandėlius Klaipėdoje, šešių aukštų Valstybės taupomųjų kasų rūmus Kaune (1939 m., kartu su architektais Arnu Funku ir Adolfu Lukošaičiu), kuriame dabar veikia Kauno miesto savivaldybės administracijos pastatas. Vienas iš jo projektuotų gyvenamųjų namų stovi Jauno Maironio gatvėje (namo Nr. 36). Jis buvo suprojektuotas pagal iš Šiaulių apskrities kilusio advokato, visuomenės veikėjo Benedikto Grėbliūno-Grėbliausko užsakymą. Tai asimetriško fasado keturių aukštų namas su šlaitiniu stogu. Priekinio fasado pirmajame aukšte prasidedantis erkeris iškeltas iki pat stogo karnizo. Balkonų kampai užapvalinti. Pastatą puošia tarp balkonų ir pagrindinio fasado langų kiekviename aukšte esančios trys vertikalios juostos. Dešinėje pastato ašyje – nedideli balkonai su betoninėmis juostomis ir baliustrados su apskrito metalo elementais. Galiniame pastato fasade – įvairių dydžių balkonai su horizontaliomis juostomis iš gipso. Modernizmo architektūros bruožų turi ir daugelis kitų jo projektuotų gyvenamųjų pastatų, tarp jų ir Škėmos 5 aukštų, Tercijono ir Sliesoraičio 4 aukštų namai Kaune. Čia ant B.Elzbergo suprojektuotų pastatų yra pritvirtintos lentelės, kuriose pateikiama informacija, kas yra šių statinių architektas.
Antrojo pasaulinio karo pabaigoje B. Elzbergas pasitraukė į Vakarus, įsikūrė Paryžiuje ir čia 1945–1949 m. dirbo architektu. 1949-aisiais jis atvyko į JAV. Dirbo Naujojo Džersio valstijos Kelių departamente. Čia jis projektavo tiltus.
B. Elsbergas mirė 1998 m. kovo 27 d. JAV Naujojo Džersio valstijos Brigantino mieste.

Naudota literatūra:
1. „Bronys Elsbergas“, Lietuvių enciklopedija, Bostonas, 1955, t. 5, p. 488–489.
2. Jolita Kančienė, „Bronius Elsbergas“, Visuotinė lietuvių enciklopedija: https://www.vle.lt/straipsnis/bronius-elsbergas/.
3. „The House of Lawyer B. Grebliunas-Grebliauskas“, Architectuul.com: https://architectuul.com/architecture/the-house-of-lawyer-b-grebliunas-grebliauskas.

Smush Image Compression and Optimization