Rugsėjo 20, 22, 27 dienomis vyko žydų istorijos ir kultūros dienos „Štetlas Tauragėje“

 

Į rudenėjančią Tauragę šiemėt vėl sugrįžo žydų istorijos ir kultūros dienos „Štetlas Tauragėje“. Per įvairiausias veiklas buvo siekiama atskleisti žydų kultūros įvairovę, turtingumą, jos regioninį savitumą ir svarbą vietos bendruomenei. Šiais metais jos dedikuotos Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-čiui.

     

 
Mažoji Lietuva ir Tauragės kraštas yra glaudžiai susiję su įvairių tautinių bendrijų, tarp jų ir žydų, gyvenimu, kultūra bei tragišku likimu. Pirmieji žydai įsikūrė dar IX a. Jie sudarė gyventojų daugumą. Žydai čia buvo svarbiais prekybos, pramonės ir amatų puoselėtojais, turėjo savo muitinę prekybai su Prūsija, Vokietija, Lenkija. Jų klestėjimas priklausė nuo Klaipėdos krašto – nuo visos Mažosios Lietuvos likimo.

 „Ir žydams yra naudinga, kad Klaipėda susijungtų su Lietuva“, 1923 m. sausio 23 d., Nr.8 „Žydų balsas“.

Kasmet prisimename ir jaukinamės žydų istoriją kaip nepatogią tiesą, suprasdami, kad „ be atminties kitiems mes būsim niekas“, (Leonas Milčius).

Žydų istorijos ir kultūros dienos renginiai Tauragėje vyko 2023 m. rugsėjo 20, 22 ir 27 dienomis.

 

PROGRAMA:

  
Rugsėjo 20 d. 13 val.
– Izraelio kinas tavo mieste. Nuotykių filmas vaikams ir jaunimui ABULELĖ (Tauragės kultūros rūmuose)

 

Abulelė – didžiulis, pūkuotas monstras, kurį mato tik vaikai, kai jiems reikia draugo. Vieną vakarą vienišas berniukas Adamas ir geraširdis pūkuotas milžinas Abulelė susitinka, tampa neišskiriamais draugais ir patiria nepamirštamų nuotykių. Filmas Bostono žydų filmų festivalyje pelnė publikos apdovanojimą. Vaikų festivalyje „KINOiseea“ Vengrijoje išrinktas geriausiu vaidybiniu filmu.

 

Rugsėjo 20 d. 16 val.  – Litvakų valgių edukacija ir degustacija (NE)ATRASTA ŽYDIŠKA VIRTUVĖ (Tauragės kultūros rūmuose)

 

Lietuvos žydų  (litvakų) bendruomenė kviečia į skanių valgių ir geros nuotaikos popietę. Jūsų laukia įdomūs pašnekesiai, valgių receptai, unikali proga paragauti ir išgirsti žydiškos virtuvės subtilybes iš pirmų lūpų.

 

Rugsėjo 22 d. 14 val. – paminklinio ženklo, žyminčio Mažosios (1839 – 1941) ir Didžiosios (1857 -1941) Sinagogų vietą atidengimas (prie M. Mažvydo progimnazijos stadiono)

 

Rugsėjo 22 d. 14.30 val.  – atminties kelionė į Visbutų, Gryblaukio, Pužų, Batakių žydų žudynių vietas. Istorinių miniatiūrų programa IŠNYKIMAS prie paminklo Antšunijos pamiškėje. (išvykimas autobusu nuo M. Mažvydo progimnazijos)

 

Rugsėjo 22 d. 18 val. – Lietuvos operos solisto Rafailo Karpio ir pianisto Dariaus Mažinto jidiš dainų koncertas LAIŠKAI IŠ PRAEITIES (Tauragės kultūros rūmuose)

 

Kviečiame atvykti pasiklausyti charizmatiškojo tenoro Rafailo Karpio ir temperamentingojo pianisto Dariaus Mažinto koncertinės programos „Laiškai iš praeities“. Dviejų scenos Grandų duetas kvies į muzikines keliones po jidiš kultūros paveldą Lietuvoje. Rafailas Karpis yra puikiai pažįstamas kaip atlikėjas, aktoriniais gebėjimais perteikiantis dainos prasmę. Todėl visada smagu ne tik klausyti, bet ir stebėti ypatingos žaismės pripildytus šio atlikėjo pasirodymus. Talentingųjų muzikų Rafailo Karpio ir Dariaus Mažinto koncertas bus praturtintas trumpais, humoru nuspalvintais pasakojimais.

Abiejų programos kūrėjų nuoširdus siekis prisidėti prie žydų muzikos gaivinimo ir jos sklaidos nepalieka abejingų.

 

Rugsėjo 27 d.16 val. – paminklo, skirto Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100 – čiui, atidengimas (Lauksargiuose)

 

Rugsėjo 27 d.18 val.– Klaipėdos teatro „Lino lėlės“ spektaklis suaugusiems ŠIŠION (Tauragės kultūros rūmuose)

 

Spektaklyje „Šišion“ jo sumanytojas ir režisierius Linas Zubė kartu su kūrybine komanda lėlių teatro priemonėmis pasakoja tikrą vienos Klaipėdos krašto šišioniškių šeimos, išlikusios po karo skaudų likimą. Nors kai kuriuos kaimus užliedavo upių vanduo, tačiau visus senuosius gyventojus nuplovė ne jis, o ypač negailestingas sovietmečio tvanas. Vyrai buvo žudomi, o moterys – prievartaujamos. Bandę ledu pabėgti per Kuršių marias buvo sušaudyti. Apmąstydami tokių žmonių likimus bandome bent dalinai kompensuoti savo kaltę be kaltės prieš žmones, kurie neatlaikė istorijos smūgių.

Spektaklio scenografiją papildo sceną uždarančios sienos iš marlės- ekranai svaiginančioms Donato Bielkausko projekcijoms. Adomo Zubės sukurtas garso takelis balansuoja tarp atpažįstamų Klaipėdos krašto muzikos dermių ir sąskambių. Scenoje Linas Zubė meistriškai kuria lėlių mizanscenas, šnekasi ir geria su jomis vyną, atgaivina buities reliktus ir kuria šiurpinančią žmonių naikinimo istoriją. Anot filosofo Liutauro Degėsio „Šišion“ – tai „ spektaklis – performansas – fejerija – misterija – aukojimas“.

Po spektaklio vyks susitikimas su spektaklio autoriumi Linu Zube ir istorike dr. Silva Pocyte – Klaipėdos krašto autochtonė, tyrinėjanti Klaipėdos krašto etnokonfesinį kultūros paveldą, Prūsijos Lietuvos kultūros istoriją ir identitetą.

 

Visi renginiai NEMOKAMI

 

Organizatorius – Tauragės kultūros centras

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba  ir Tauragės rajono savivaldybė

 

Inesa Vaigauskienė, Tauragės kultūros centro Visuomenės informavimo specialistė

 

Smush Image Compression and Optimization