Rugsėjo 15 d. Telšiuose vyko Europos paveldo dienų šventė

 

Rugsėjo 15 d. nuo 12 val. Telšiuose vyko Europos paveldo dienų renginiai: telšiškių laukė nemokamos paskaitos, edukacijos bei ekskursijos. Šių metų tema buvo „Gyvasis paveldas: meistriškumo laboratorija“.

 

Žemaičių muziejus „Alka“ kartu su partneriais (Telšių rajono savivaldybe, Kultūros paveldo departamentu prie KM Telšių-Tauragės teritoriniu skyriumi ir Žemaitijos turizmo informacijos centru) drauge su 200 Lietuvos organizatorių mini UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo konvencijos 20-metį pakvietė į paveldo pažinimo šventę. Organizatoriai jos dalyvius supažindino su paveldo kūrėjais ir visa meistriškumo laboratorija, veikiančia kultūros paveldo objektų kūrimo ir išsaugojimo procese. Visoje Lietuvoje rugsėjo 8–17 dienomis gyventojams pasiūlyta daugybė nemokamų renginių.

  

 

Visus kultūros paveldo objektus kūrė ir tebekuria žmonės. Prie kiekvieno iš jų kūrimo yra prisilietusi kūrėjo vaizduotė ir įgudusios meistro rankos. Eksperimentais grįsta archeologija šiandien leidžia tyrėjams, o kartu ir plačiajai visuomenei – iš arčiau pažvelgti į mūsų protėvių kasdienybę. Žemaičių muziejus „Alka“ provokuoja leistis į pažintį su priešistorės žmogumi. Būtent akmens amžiaus žmogus ne tik įsivaizdavo, bet ir kūrė – viską pirmąjį kartą, o jo išradimai – išliko net iki mūsų dienų. Kartu su mokslininkais telšiškiai ir miesto svečiai bus kviečiami pasinerti į eksperimentinės archeologijos nuotykius Žemaičių kaimo muziejuje.

„Europos paveldo dienos – puikus metas iš arčiau susipažinti ir su restauratorių darbais, prikeliančiais paveldo objektus naujam gyvenimui. Tai leidžia mums pajusti paveldo gyvybingumą, istorijos tęstinumą. Lietuva turtinga paveldo objektų. Europos paveldo dienos – gera proga tuos objektus aktualizuoti, išryškinti juos kūrusius architektus, parodyti visą jų įvairovę ir turtingą istoriją, kad pažinę labiau suvoktume, ką kiekvienas laikotarpis, epocha davė mūsų šaliai, kuo jis buvo svarbus. Džiugina gilėjantis ir plintantis visuomenės supratimas apie paveldo vertę ir jo reikšmę, piliečių dalyvavimas kultūros paveldo išsaugojimo darbe. Prie tokio supratimo prisideda ir Europos paveldo dienų renginiai“, – sako KPD direktorius Vidmantas Bezaras.

 

Europos paveldo dienos’23 Telšiuose programa 2023 m. rugsėjo 15 d.:

 

12:00 val. ekskursija „Iš mažos Telšės – dideli Telšē“ su gidu Juliumi Tamošausku (prasidės nuo Žemaitijos turizmo informacijos centro. Būtina išankstinė registracija tel. +370 618 63 448);

 

Žemaičių kaimo muziejuje (Malūno g. 5, Telšiai):

Paskaitos:

15:00 val. „Akmens amžiaus lankas: žaidimas, menas, tyrimas“ (lekt. Algimantas Kensminas);

15:45 val. „Ietys priešistorėje: ginklas ir medžioklės įrankis (lekt. dr. Gvidas Slah);

 

Edukacijos:

17:00 val. Ieties metimas;

17:00 val. Šaudymas iš lanko;

 18:00 „Vingēs par Telšiūn miesta“ su gide Vilija Vaičiuliene (prasidės nuo Žemaitijos turizmo informacijos centro. Būtina išankstinė registracija tel. +370 618 63 448).

 

Visa išsami informacija apie būsimus renginius – svetainėje www.europospaveldodienos.lt.

 

 

Žemaičių muziejaus „Alka“ informacija

Smush Image Compression and Optimization