Rugsėjo 22 d. Tauragėje atidaryta metalistų subkultūros atstovo, roko muzikanto, žinomo fotografo Renaldo Malycho archyvo nuotraukų paroda

2023 m. rugsėjo 22 d. 18 val. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ fotografijos ir muzikos mėgėjus, savo bičiulius pakvietė susitikti su parodos METALISTAI herojais. Fotopasakojimą sudaro devyniolika fotografijų iš metalistų subkultūros atstovo, roko muzikanto, dabar gerai žinomo fotografo Renaldo Malycho, archyvo. Po susitikimo su juo pagal jau gyvuojančią tradiciją buvo aplankytos visos KVADRATU lauko parodas.
  
*** 
  

Fotopasakojimą sudaro devyniolika fotografijų iš metalistų subkultūros atstovo, roko muzikanto, dabar gerai žinomo fotografo Renaldo Malycho, archyvo. Po susitikimo su juo tradiciškai aplankysime visas KVADRATU lauko parodas.

Parodos išsibarsčiusias Tauragės mieste: 

  • Renaldas Malychas, Juozas Petkevičius. METALISTAI. Atgimimo aikštė 
  • CAMERA OBSCURA TAURAGĖ (COT). Pilies aikštė 
  • Renata Karvelis. Bendrakūra AŠ TAVE MYLIU. Bažnyčių g. 15
  • Rūta Žukė. KAIP GYVENI, KUNIGE. J. V. Kalvano parkas 
  • Joana P. Cardozo. MĖLYNIUKĖS, MŪSŲ NAMAI YRA MŪSŲ PAČIŲ ATSPINDYS. Kartų parko sala 
  • Viktoras Bachmetjevas ir Vilius Dranseika. INTELEKTUALŲ VIEŠKELIAI. Pikniko parkas

SUSITIKIMO VIETA: Atgimimo aikštė.

LAIKAS: 09 22, 18.00 val. 

TRANSPORTO PRIEMONĖ: nuosavas dviratis arba paspirtukas.

VEIKSMAS: Susitikimas su parodos METALISTAI kuratoriais Renaldu Malychu ir Juozu Petkevičiumi, prie kurių prisijungs kiti parodos herojai, patyrę išsilaisvinimo laikotarpio džiaugsmą ir iššukius.

Šiemet Atgimimo aikštėje eksponuojama specialiai šių metų kultūros sostinei skirta paroda. Alternatyvios muzikos grupių – pasaulinę šlovę pelniusių „Depeche Mode“ ir lietuviškųjų „Foje“ fanai, metalistai, reiveriai, reperiai, grandžeriai, pankai – ryškiausios vėlyvųjų devyniasdešimtųjų subkultūros, tarpusios iš sovietmečio pančių išsilaisvinusioje Tauragėje. Jų atstovus buvo galima sutikti prie Jūros upės, šalia Meilės alėjos esančiame balkonėlyje (ta vieta dar nuo hipių laikų kažkodėl buvo vadinama „Bambukų slėniu“), Žalgirių mikrorajono vaikų darželių teritorijose ir, žinoma, Tauragės pilies rūsiuose. Tuo metu Tauragės pilis buvo garsi visoje Lietuvoje kaip kūrybinio įkvėpimo židinys ir pankuojančio jaunimo saviraiškai atvira ir saugi erdvė. 

  
Apie festivalį: 

Birželio 2–spalio 15 d. vykstantis KVADRATU yra festivalis, jau penktus metus apjungiantis profesionalaus meno žanrus: medijų meną, instaliaciją, skulptūrą, performansą, šiuolaikinį šokį ir kita bei visai vasarai paverčiantis Tauragės miesto erdves fotografijos galerija po atviru dangumi.

Dėl istorinio konteksto ir pasienio krašto ypatybių Tauragės identitetas nėra aiškiai apibrėžtas ir nuolat kinta, tai primena pro miestą tekančios Jūros upės vandenį ir Heraklito žodžius: „Į tą pačią upę neįbrisi du kartus.“ Gyventojų kartų skirtumai reiškia, kad žmonės jau užaugo skirtingose miestuose, todėl savo santykį su aplinka suvokia nevienodai. 

Ką mes matome ir mąstome? Ar stereotipai vis dar apie mus? Kaip mus mato kiti? Šiemet per šimtmečių ir dabarties kaleidoskopą žvelgiame į miesto tapatybę bei meno kalba analizuojame miesto veidą kaustančius stereotipus. 2023 m. festivalio šaukinys: „į tą pačią Jūrą neįbrisi du kartus“.

Festivalį KVADRATU organizuoja Tauragės krašto muziejus „Santaka“. Visi festivalio renginiai yra NEMOKAMI

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Tauragės rajono savivaldybė ir LR kultūros ministerija. 

Festivalis KVADRATU yra „Tauragė – Lietuvos kultūros sostinė 2023“ programos dalis

Daugiau informacijos: info@tauragesmuziejus.lt arba 8 676 87 756.

  
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ informacija

Smush Image Compression and Optimization