Rugsėjo 8–spalio 7 dienomis Vilniaus dailės akademijos Telšių galerijoje veikė dailininkės Ievos Skauronės paroda „Tankmės ir properšos“

   

2023 m. rugsėjo 8–spalio 7 dienomis Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių galerijoje (Kęstučio g. 3–2, Telšiai) veikė dailininkės, Vilniaus dailės akademijos rektorės prof. Ievos Skauronės tapybos paroda „Tankmės ir properšos“.
Paroda atidaryta 2023 m. rugsėjo 8 dieną. Susirinkusiesiems parodą pristatė pati jos autorė. Renginyje dalyvavo VDA Telšių fakulteto dekanas prof. Ramūnas Banys, būrys VDA bendruomenės narių (dėstytojai, studentai) ir kiti meno gerbėjai.
Menotyrininkė dr. Dalia Ramutė Karatajienė, apibendrindama autorės personalinę parodą, akcentuoja, kad ekspozicijos kūrinius vienija ritmo variacijomis grįstos kompozicinės struktūros, kurias sustiprina skaisčių, dažniausiai – kontrastuojančių spalvų įtaiga.
Renginio metu kalbėdama apie pastarojo penkmečio savo kūrybą ir parodoje eksponuojamus kūrinius prof. I. Skauronė pažymėjo, kad „Dalis darbų buvo sukurta permąstant Holokausto tragediją Lietuvoje, kurią žymi masinės žydų žudynių vietos, pasklidusios po šalies miškus. „Tapydama drobes mąsčiau apie likimą, apie protu nesuvokiamų situacijų patyrimą, apie stovėjimą ilgose eilėse laukiant savo ir savo šeimos narių, draugų, kaimynų mirties, apie sunkiai suvaldomas ir nekontroliuojamas blogio jėgas, apie blogio banalumą ir iracionalumą“.
Parodos autporė atskleidė, kad ne vienas jos kūrinys gimė Dzūkijoje, ant Nemuno kranto, permąstant apie žmonijos istoriją skirtingais tarpsniais, kai ant bedugnės krašto stovėjo valstybės, tautos, bendruomenės, šeimos, pavieniai žmonės.
 

       

Tapybos darbai, eksponuojami VDA Telšių galerijoje, išsiskiria figūratyvine ir abstrakčia raiška. Tapytojos braižas – nesunkiai atpažįstamas, jis turi savitą stilių, išsiskiriantį ritmiškais įvairiaspalviais grynos spalvos, bet ne akį rėžiančio ryškumo, potėpiais drobėse.
„Abstrakcijos visada atveria labai plačias interpretacijų galimybes, tačiau tonizuojantis paveikslų koloritas, taki cikliškai pasikartojančių kompozicijos elementų tėkmė ir net paveikslų ar jų ciklų pavadinimai orientuoja žiūrovo pagavą pozityvių apmąstymų link. Gyvybingumas, teigiantis pradas apskritai yra būdingas menininkės paveikslams net ir tuo atveju, kada juose yra keliami dramatiški, skaudūs, pavyzdžiui, Holokausto ar politinių katastrofų klausimai. Parodos ekspozicija rodo plačią jos išraiškos įvairovę, kuriančią tai ekspresyvų vaizdą, tai visiškai dekoratyvinę kompoziciją. Visa tai liudija ir menininkės kūrybinę energetiką, kurioje Ievos tapybinė klausa, asmeninis subtilumas darniai susijungia su analitiškumu“, – pažymi dr. Dalia Ramutė Karatajienė.

Atsidėkodamas už į Žemaitijos sostinę atvežtą personalinę parodą, VDA Telšių fakulteto dekanas įteikė jos autorei apie žydų gyvenimą Telšiuose pasakojančią į lietuvių kalbą išverstą knygą „Telšiai. Atminties knyga“ (išleido Žemaičių muziejus „Alka“).

   
Tomo Vaičaičio nuotraukose – parodos atidarymo akimirkos

  
Vilniaus dailės akedemijos Telšių gelerijos informacija

Smush Image Compression and Optimization