Jurginant žydint Žemaičių kaimo muziejuje Telšiuose karaliavo poezija, muzika ir gėlių žiedai

Šiemet Žemaičių muziejaus „Alka“ kolektyvas iš anksto visus pakvietė rugsėjo 8 d. dalyvauti tradiciniame renginyje „Jurginams žydint“. Čia būta tikro jurginų žydėjimo – gėlių, eilių, pokalbių ir muzikos. O vasaros vakarą labiau nei rudenėjančią nykumą primenanti saulė žaismingai apšvietė gerai nusiteikusius poezijos, pokalbių, muzikos ir meno vakaro „Jurginams žydint“ dalyvius. Nebe pirmus metus vykstantį renginį kuravo Žemaičių muziejaus „Alka“ renginių organizatorė-edukatorė Diana Bomblauskienė.

Moterys, pasipuošusios Jūratės Beržinienės nupintais vainikais Renginio metu nupieštų jurginų paroda  Renginio dalyvių bendra nuotrauka
Renginio informacinis plakatas Kalba kanauninkas kun. Andiejus Sabaliauskas Tapomi jurginai

  
IŠSAMIAU:

Nuo pat pirmųjų tokių poezijos vakarų iki šiandien savo žodžiu, išmone ir gera nuotaika dalijosi Irena Daubarienė, kanauninkas Andriejus Sabaliauskas, Elena Borusevičiūtė-Šidlauskienė. Poezija taip pat šiemet džiugino Antanas Jokubavičius, Juozas Šileika, Zita Budrienė, Daiva Živatkauskienė. Eiles skaitė Kęstutis Beržinis.

„Rugsėjis – tikrai viltingiausias mėnuo. Ir mes susirenkame čia ne pirmus metus, juk žodis, kurį čia atsinešame, yra ne šiaip sau. Jis – gilus, kupinas apmąstymų, išjaustas, kruopščiai atrinktas ir duotas tam, kad kažkaip išgyventume ne tik vidinį pajautimą, jog esame duonos valgytojai, ne tik rūpesčių sprendėjai, darbų dirbėjai, bet ir žmonės, kurių sielos ilgisi grožio, šviesos ir tos tikrovės, kurią auginame kartu“, – renginyje kalbėjo kan. A. Sabaliauskas.

Jurginų žiedus drauge su bendruomene tapė Aušra Sirutienė-Oreigė ir Asta Šimkevičienė. Unikalias gėlių karūnas-vainikus pristatė, kompozicijas demonstravo ir dabintis moteris kvietė Jūratė Beržinienė. O puošėsi tos, kurioms gyvenimas jau padovanojo brandą ir, be kita ko, – yra išsaugojusios kasas ir vertinančios laiko patikrintus dalykus. Tarp jų ir ilgakasės Milda Barkienė bei Magdalena Gedvilienė.

Muzikos kūrinius dovanojo Diana Bomblauskienė, Ramūnas Šileika, Milda Mušauskienė.

„Manau, kad mes, būrys puikių, įdomių dalyvių, pasiekėme tikslą, nes vienu metu pasitelkę daug saviraiškos ir ugdymo priemonių, tokių stiprių kaip poezija, muzika ir dailė, suteikėme žiūrovams kitokių minčių, priminėme, kas yra tikra, patikrinta laiko ir mūsų protėvių, kas veikia, kas buvo, yra ir turi likti, kad viskas ratu ir mes tame stipriame gamtos ciklo rate esame svečiai“, – apibendrindama šiųmetį „Jurginų žydėjimą“ sakė renginio kuratorė D. Bomblauskienė.

  
Loretos Norvaišienės nuotraukos

Žemaičių muziejaus „Alka“ informacija

Smush Image Compression and Optimization