Vaiceauskas Jonas

Jonas Vaicekauskas – Šiaulių krašto skulptorius, akmentašys, rašytojas, knygų „Įžeminimas“ (2013) ir „Pasivaikščiojimai“ (2019) autorius.
Jis gimė 1949 m. birželio 16 d. Kaišiadorių rajono Šaknių kaime. Gyvena ir kuria Šiaulių rajono Ginkūnų miestelyje. Savo darbus eksponuoti pradėjo 1977-aisiais. 1978 m. tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos nariu. Nuo 2005-ųjų dalyvauja respublikiniuose bei tarptautiniuose skulptorių kūrybiniuose seminaruose, simpoziumuose. 2013-aisiais pripažintas  Šiaulių rajono „Metų tautodailininku.

Leidykla „Versus aureus“, paleisdama į pasaulį pirmąją J. Vaicekausko knygą „Įžeminimas“ rašė, kad ji – „tarsi subtiliai apdirbtas akmens luitas, ilgai gulėjęs šalikelėje, su saule ir lietumi susiurbęs gyvenimo džiaugsmą ir skausmą, linksmus jaunystės prisiminimus ir brandžią metų patirtį. Jis priglaudė ir margaspalvių žmonių būrį, kuris tarsi išmoninga mozaika pagyvina tvirta ranka nukaltą vyrišką tekstą. […]“.

Rašytoja, dailininkė Violeta Židonytė, pristatydama skaitytojams knygą „Psivaikščiojimai“, rašo: „Jonas Vaicekauskas – skulptorius, akmentašys. Vadinasi – stiprios rankos ir stipraus būdo asmenybė. Juk akmuo – kas gi dar tvirtesnio žemėje yra? Štai ta skulptoriaus rankos jėga, tvirtumas, santūrumas – juntama ir raiškiuose, konkrečiuose, o drauge ir itin subtiliai sukonstruotuose apsakymuose, atskiruose sakiniuose. Skaitant skulptoriaus literatūrinę kūrybą, labiausiai širdį glostė gyvas, skambus, it tas akmuo nušlifuotas žodis, gili ir gyva mintis, „įfilosofinta“ ir keliais sakiniais apibendrinta dažnai visai eilinė gyvenimiška situacija. Lakoniškumas, koncentruotumas gal ir yra vieni pagrindinių Jono rašymo bruožų. […]

Neabejotinai čia turima įgimto subtilaus literatūrinio talento, ypatingos kalbinės klausos. O skulptūra, tikriausiai, ištobulino pastabumą, akylumą – ir ranką, kuri vienodai gerai valdo ir kūjį, ir kaltą, ir plunksną.“

Naudota literatūra:

  1. Knygos.lt: https://www.knygos.lt/lt/knygos/autorius/jonas-vaicekauskas/.
  2. „Jonas Vaicekauskas“, Lietuvos tautodailininkų sąjunga: http://www.lietuvostautodaile.lt/archyvas/www.lietuvostautodaile.lt/lt/menu-kurejai/skulptura/174-skulptura.html.

Smush Image Compression and Optimization