Motinos diena Lietuvoje ir pasaulyje

Gegužė Lietuvoje – svaiginančios žalumos ir žydėjimo metas. Tokiu grožiu džiuginančiu laiku, pirmąjį gegužės mėnesio sekmadienį, Lietuvoje pagal tradiciją jau beveik šimtmetis kaip švenčiama Motinos diena (ši šventės data mūsų šalyje oficiali nuo 1928 m.). Tą dieną pas mus pagerbiamos motinos ir motinystė, kilni moters-motinos prigimtis. Joms dovanojamos gėlės, dėkojama už rūpestį ir meilę, parodytą auginant ir auklėjant vaikus, išleidžiant juos į savarankišką gyvenimą. Tą dieną stengiamasi namuose mamoms sukurti tikrą šventę, neužgauti, neužrūstinti mamų, suteikti joms kuo daugiau džiugių akimirkų. Sveikinamos ne tik motinos, bet ir jų mamos (močiutės), lankomi ir puošiami mirusių motinų kapai. Na o atėjus pietų metui, stengiamasi, kad prie šventinio stalo susėstų visa šeima. Kartu iškylaujama, lankomos šeimai brangios vietos, mirusių motinų kapai.

Panašios Motinos dienos tradicijos yra ir daugelyje kitų pasaulio šalių, tik ne visur ji švenčiama tą pačią dieną.  Gegužės pirmąjį sekmadienį Motinos dieną kartu su Lietuva mini Ispanija, Pietų Afrika, Portugalija,  Rumunija, Vengrija (Ispanijoje ir Portugalijoje Motinos diena minima dar ir gruodžio 8 d. – per Švč. Mergelės Marijos nekalto prasidėjimo šventę). Kaimyninėje Lenkijoje Motinos diena – gegužės 26, Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje – kovo 18 dieną. Daugelis valstybių, tarp jų ir Australija, Austrija, Belgija, Brazilija, Danija, Estija, Italija, Japonija, JAV, Kanada, Kinija, Latvija, Lichtenšteinas, Naujoji  Zelandija, Nyderlandai, Suomija, Šveicarija, Taivanas, Turkija, Ukraina, Vokietija dabar Motinos dieną švenčia gegužės mėnesio antrąjį sekmadienį. Didžiojoje dalyje  Pietų Amerikos valstybių, taip pat ir  Bahreine, Honkonge (Kinija), Indijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose,  Katare,  Malaizijoje, Meksikoje, Omane, Pakistane,  Saudo Arabijoje, Singapūre, Motinos diena pažymima gegužės 10 dieną.

Kokios yra dabar pasaulyje švenčiamos Motinos dienos ištakos?

Lietuvoje šios šventės tradicijos mus pasiekė iš pagonybės laikų, kai buvo garbinama žemės globėja  deivė Žemyna, meilės deivė Milda, likimo, vaisingumo, vaikų globėja deivė Laima. Vėliau, Lietuvoje įvedus krikščionybę, senąsias deivių garbinimo tradicijas palaipsniui pakeitė Jėzaus motinai Švč. Mergelei Marijai pagerbti skirtos tradicijos.

Se­novėje indoarijų tautos garbindavo Deivę Motiną. Vakarų Europoje dabartinės Motinos dienos  šventės tradicijos (motinoms ir motinystės pagerbimo iškilmės) pradėjo formuotis senovės Romoje ir Graikijoje, kur Deivei Motinai pagerbti buvo rengiami festivaliai, vadinami Hilarija. Romoje jis vykdavo net tris dienas.  Graikai turėjo Rea šventę, skirtą Deivei Cibelei, Krono žmonai ir daugelio Graikijos Dievų motinai.

Dabar kai kur Motinos diena yra pažymima per Šv. Mergelei  Marijai skirtas šventes, nemažai tokių valstybių, kuriose ta diena sutampa su jose pažymimomis toms šalims svarbiomis istorinėmis datomis. Štai Jungtinėje Karalystėje Motinos diena švenčiama ketvirtąjį Gavėnios Sekmadienį. Pagal seną tradiciją tą dieną ištikimi sekėjai stengdavosi sugrįžti namo, apsilankyti savo motinų bažnyčioje ar bent jau arčiausiai jų gimtųjų namų esančioje bažnyčioje, kad čia galėtų pagerbti Mergelę Mariją ir savo Motiną. Kaip ir šiandien, taip ir tada motinos būdavo pagerbiamos  gėlėmis. Tie, kas turėdavo galimybę, joms įteikdavo ir dovanų. Įprasta būdavo Motinos dienos proga valgyti specialų tos šventės pyragą Simnelį.

Jungtinėse Amerikos Valstijose oficialiai švenčiamos Motinos dienos tradicija gimė Vakarų Virdžinijos valstijose gyvenusios  JAV metodistų bažnyčios narės  Anos Džervis (Anna Jarvis) iniciatyva. Ji gražiai minėdavo savo mirusios motinos atminimo dieną ir pasirūpino, kad JAV valdžia paskelbtų oficialią kasmet  motinų atminimui skirtos šventės datą. Nuo  1910 m. Motinos diena yra oficiali šventė Vakarų Virdžinijoje, o  1914 m. Motinos diena oficialia švente tapo visoje JAV ir, kaip jau minėta, čia švenčiama gegužės antrąjį sekmadienį.

 

Parengė Danguolė Želvytė

Smush Image Compression and Optimization