Lankykite Lietuvos dvarus, pilis, rinkite lipdukus ir… galite būti apdovanoti 

 

Pavasaris ragina išsitraukti kuprines ir patirti naujų įspūdžių. Šį kartą – keliaujant po Lietuvos dvarus. Lietuvos pilių ir dvarų asociacija pažymiu, kad tų, pasiryš pažinti bei aplankyti Lietuvos pilis ir dvarus,  laukia ne tik įdomios patirtys, bet ir prizai. Ši asociacija jau antrus metus keliautojus kviečia dalyvauti projekte „Pažinkime Lietuvos dvarus“ ir įsijungti į to paties pavadinimo žaidimą. Pasak projekto vadovų, „dabar – pats geriausias laikas naujiems atradimams, geriems įspūdžiams. Pavasario saulės šviesoje didingai atsiskleidžia ilgaamžiai istoriniai pastatai, jų menėse dažnai verda kultūrinis gyvenimas, o parkuose čiulba paukščiai, skleidžiasi žiedai, švelniai ir kartu veržliai bunda gamta. Apie nuo praėjusių metų vykstantį projektą lankytojai sako: „tai nuostabi kelionė po Lietuvą“, „nuostabi idėja“, „ateityje lauksime naujų iššūkių!“ Taigi, lankykimės, atraskime ir dalyvaukime!

Informacija projekto ir žaidimo dalyviams

Istorinių pastatų durys keliautojams jau atviros, jau atrakintos, tačiau kiekvienas atvykęs gaus ir simbolinį pažinimo raktą. Šis raktas – projekto simbolis, yra tarsi užuomina į dvarą ar pilį, galimybę atverti duris į naujus kultūros paveldo atradimus, patirti įspūdžių, atrasti įkvėpimo. Visi keliautojai, surinkę pakankamą raktų skaičių savo kortelėse, galės atsiųsti jas organizatoriams – Lietuvos pilių ir dvarų asociacijai bei dalyvauti žaidime prizams laimėti.

Keliautojai, norėdami dalyvauti projekte, turi apsilankyti projekto internetinėje svetainėje www.lietuvos.dvarai.lt ir atsispausdinti keliautojo kortelę. Ši kortelę ir lipdukus, liudijančius apie apsilankymą į projektą įtrauktame dvare ar pilyje, lankytojai gali gauti kiekvienoje šiemet į projektą įtrauktoje pilyje ar dvare. Žaidimo dalyviai lipdukus turi reikia rinkti.

Prieš išsiruošiant į kelionę visada svarbu susirasti aktualią informaciją apie pasirinktos pilies ar dvaro lankymo laiką.

Išsamesnė informacija apie projektą – interneto svetainėje www.lietuvos.dvarai.lt.

 

Į projektą įtraukti ir šiais metais rekomenduojami aplankyti Lietuvos dvarai ir pilys

Šiemet projekto ir žaidimo dalyviai yra kviečiami aplankyti Biržų, Medininkų, Tauragės, Panemunės, Trakų salos ir Trakų pusiasalio pilys, Alantos, Antašavos, Aukštosios Fredos, Bistrampolio, Burbiškio, Ilzenbergo, Kelmės, Kuršėnų, Lipliūnų, Liubavo, Markučių, Paežerių, Paliesiaus, Plungės,  Rokiškio, Tuskulėnų, Verkių, Aristavėlės, Abromiškių, Jurbarko, Hugo Šojaus, Renavo dvarus bei Siručio rūmus. Visi savaime labai įdomūs, juose netrūksta keliautojų dėmesio vertų pažintinių, kultūrinių veiklų.

 

Žemaitijos, Mažosios Lietuvos ir Suvalkijos dvarai bei pilys – gyvybingi kultūros centrai

Mes siūlome kelionių maratoną pradėti Žemaitijoje. Važiuodami gražiuoju Panemunės keliu užsukite į Vilniaus dailės akademijai priklausančią Panemunės pilį, esančią Jurbarko rajono Skirsnemunės seniūnijoje. Dalis pilies jau restauruota. Čia nuolat vyksta parodos, kiti meno renginiai, simpoziumai, diskusijos, paskaitos ir seminarai. Pilyje yra įsikūrusi menininkų rezidencija. Veikia restoranas. Puikus, tvenkiniais išraizgytas, atgaivą teikiantis dvaro parkas.

Žemaitijos istoriniam ir etnografiniam regionui priklausančiame Jurbarko dvare veikia Jurbarko krašto muziejus, puikiai nuteikia gražiai tvarkomas parkas. Čia lankytojai laukiami darbo dienomis ir šeštadieniais. Gegužės 18 d. dvaro teritorijoje vyks Tarptautinės muziejų dienos renginiai, o rugpjūčio mėnesį – Jurbarko krašto šventė.

Tauragės pilyje savo veiklomis garsėjančiame paskutiniais metais atsinaujinusiame Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ Jūsų  laukia įdomios ekspozicijos, parodos, edukaciniai užsiėmimai, susitikimai su įdomiais žmonėmis ir daugybė kitų lankytojams skirtų renginių. Dalis jų yra įtraukta į šiemet Lietuvos kultūros sostine esančios Tauragės miesto kultūrinių renginių programą.

Įspūdingos architektūros Kelmės dvaro ansamblyje Jūsų laukia susitikimas su Kelmės krašto muziejaus darbuotojais, jų įrengtomis ekspozicijomis ir rengiamomis parodomis. Čia kasmet vyksta įvairūs koncertai Valstybės, Mindaugo karūnavimo dienos, Muziejų nakties ir kiti renginiai.

Plungės kunigaikščių Oginskių dvaro dabartinis šeimininkas – Žemaičių dailės muziejus. Jis lankytojams siūlo susipažinti su čia veikiančiomis turiningomis ekspozicijomis, parodomis. Muziejuje veikia knygynas, organizuojami edukaciniai užsiėmimai, vyksta koncertai ir kiti renginiai. Gegužės 13–14 d. muziejus kviečia dalyvauti turiningoje Tarptautinės muziejų nakties renginių programoje. Liepos 15 d. dvaro lankytojus džiugins Gyvosios istorijos festivalis „Gīva Gondinga“, o nuo rugpjūčio 26 d. vyks tradicinis tarptautinis Mykolo Oginskio festivalis. Šio dvaro teritorijoje, šalia pagrindinių rūmų esančioje restauruotoje laikrodinėje veikia Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Renavo dvaro (Mažeikių r.) lankytojai turi galimybę daug ką naujo sužinoti apie šio krašto ir dvaro istoriją, dvarą supančiu parku, Varduvos upės pakrantėmis. Muziejuje veikia ekspozicijos, parodos, vyksta edukaciniai užsiėmimai gamtos ir kitomis temomis, organizuojami žygiai dviračiais, pėsčiomis.

Kuršėnų dvaras (Šiaulių r.) lankytojams atviras darbo dienomis ir šeštadieniais. Čia įsikūrusiame Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir tradicinių amatų centre veikia įdomios ekspozicijos,

Lankantis mūsų pajūryje, verta  rasti galimybę užsukti į Mažosios Lietuvos etnografiniame regione  esantį Hugo Šojaus dvarą (Šilutės rajonas). Šio dvaro komplekse veikia Šilutės Hugo Šojaus muziejus, kuriame lankytojų taip pat laukia įdomios istorinės ekspozicijos, įvairios edukacijos ir kiti renginiai.

Vienas didžiausių Suvalkijos krašto traukos objektų – Paežerių dvaras (Vilkaviškio rajonas). Čia veikia Vilkaviškio rajono Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centras-muziejus. Puikia šio dvaro ansamblio architektūra, gražus parkas..

 

 

 

Kokie Aukštaitijos dvarai laukia keliautojų dėmesio?

Projekto organizatoriai nurodo, kad keliaujantys po Aukštaitijos regioną atras ir dvarų – aktyviai veikiančių kultūrinių centrų, ir šiuo metu restauruojamų dvarų.

Štai Lipliūnų arba Montvilų dvarvietėje (Kėdainių rajonas) yra išlikę du mūriniai dvaro statiniai – rūmas ir arendatoriaus namas, parko fragmentai. Čia tebevyksta dvaro restauravimo darbai, tačiau besidomintys jais mielai kviečiami atvykti ir savo akimis viską pamatyti.

Bistrampolio dvaras (Panevėžio rajonas) lankytojams atviras kasdien. Čia apsilankius galima ne tik pailsėti, apsistoti viešnagei, bet ir sudalyvauti  vykstančiuose renginiuose.

Biržų pilyje kovo–gegužės mėnesiais vyksta Senosios muzikos festivalis „Baroko pavasaris Biržuose“, taip pat įvairios parodos ir kitokie renginiai.

Rokiškio dvaras, kuriame įsikūręs Rokiškio krašto muziejus, svetingai atveria duris visiems, norintiems pajusti tolimos praeities dvelksmą. Čia galima susipažinti su Rokiškio krašto istorija, aplankyti ekspoziciją „Rokiškio dvaras. XIX a.–XX a. vid.“, apžiūrėti Liongino Šepkos drožinius, Prakartėlių parodą, sudalyvauti muziejuje vykstančiuose įvairiuose renginiuose.

Na, o Ilzenbergo dvaras (Rokiškio rajonas) žinomas ne tik kaip kultūros paveldo objektas, bet ir šiame dvare galintos  produkcijos.

Siručio rūmuose Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejuje, nuolatos veikia literatūrinės ekspozicijos, rengiamos kūrybinės dirbtuvės, edukacinės programos visai šeimai.

Aukštosios Fredos dvare, kuris veikia Vytauto Didžiojo botanikos sode Kaune, lankytis galima kasdien nuo 9 iki 21 valandos. Istorijos, ir botanikos mylėtojai čia neabejotinai patirs daug grožio ir gerų įspūdžių.

Aristavėlės dvare, esančiame Lietuvos liaudies buities muziejaus teritorijoje Rumšiškėse, nuo gegužės 1 d. iki spalio 15 d. planuojama natiurmortų paroda. Medinės architektūros dvarą šiuo laikotarpiu bus galima aplankyti kasdien nuo 10  iki 18  val.

Įspūdingos architektūros Antašavos dvaras (Kupiškio rajonas) lankomas apie atvykimą iš anksto susitarus su dvaro šeimininkais.

Apsistoti viešnagei galima ir  Burbiškio dvaras (Anykščių rajonas) šiemet liepos 2-ąją švęs savo gimtadienį ir tą dieną visus kviečia atvykti ir gimtadienį paminėti kartu.

Įvairios paslaugos visapusiškam kūno ir sielos poilsiui teikiamos Paliesiaus dvare (Ignalinos rajonas). Ši vieta garsėja čia rengiamais klasikinės muzikos koncertais.

Alantos dvare (Molėtų rajonas) įsikūrusiame muziejuje-galerijoje atvykstančiųjų visada laukia pažintis ir su istorija, ir su menu – čia nuolat rengiamos žinomų dailininkų kūrybos parodos.

 

Svetingieji Dzūkijos dvarai ir pilys

Šalia Elektrėnų esantis restauruojamas Abromiškių dvaras kviečia į įsimintiną pažintį su vandenų ir parko supamu paveldo objektu, jo XVI amžių siekiančia istorija.

Netoli Vilniaus esančiame Liubavo dvare apsilankiusius užplūsta unikalios čia tvyrančios auros pajautimas. Nuo balandžio vidurio savaitgaliais atviros Liubavo dvaro malūno-muziejaus durys. Iš anksto galima užsisakyti ekskursiją ar edukacinę programą.

Medininkų pilyje bei Trakų salos ir Trakų pusiasalio pilyse veikia Trakų istorijos muziejaus ekspozicijos, vyksta įvairūs kultūriniai renginiai. Jūsų laukia ir pažintis su šio krašto istorija.  besilankančiųjų laukia tik geriausi įspūdžiai.

Tuskulėnų dvaras Vilniuje nuolat skelbia apie naujų parodų atidarymus, jubiliejinius renginius, mokslines konferencijas, atmintinų datų minėjimus, koncertus, knygų pristatymus. Atvykus čia galima apsilankyti ir dvaro rūmuose, oficinoje, Rimties parke, koplyčioje-kolumbariume, taip pat Baltajame dvarelyje ir šv. Teresės koplytėlėje.

Praeities dvasia, pagoniškų laikų atminimu dvelkianti Verkių dvaro sodyba supama didžiulio parko. Iš šalia dvaro esančios regyklos atsiveria nuostabi Neries apylinkių panorama.

Markučių dvaro kas mėnesį skelbia apie naujus literatūrinius, muzikinius ir kitokius kultūrinius renginius.

 

Nuotraukoje – Kuršėnų dvaro pastatas. Nuotrauka iš Kuršėnų dvaro archyvo

 

Parengta pagal Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos informaciją

 

Smush Image Compression and Optimization