Kovo 3 d. atidaryta naujoji Skuodo rajono savivaldybės Romualdo Granausko viešoji biblioteka, jos kiemelyje atidengtas R. Granausko biustas

2023 m. kovo 3 d. Skuode vyko rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos atidarymui skirti renginiai, kuriuose kartu su šalies pirmąja ponia Diana Nausėdiene dalyvavo Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda, daug kitų garbių svečių, tarp jų ir Lietuvos Respublikos Seimo, Vyriausybės atstovų, Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos direktorius Renaldas Gudauskas.
Simbolinę bibliotekos atidarymo juostelę perkirpo Prezidentas Gitanas Nausėda, Kultūros ministerijos kancleris Rolandas Kvietkauskas, Skuodo rajono savivaldybės meras Petras Pušinskas ir bibliotekos direktorius Jonas Grušas.
Šventiniame bibliotekos atidarymo renginyje Prezidentas pažymėjo, kad kultūra gali ir turi atlikti esminį vaidmenį planuojant ir įgyvendinant regionų plėtrą ir kad dėmesys kultūrai skleidžiasi įvairiais būdais, iš kurių vienas tvariausių yra bibliotekų atnaujinimas. Paskutiniais metais bibliotekos keičiasi, tampa ne tik ryškesniais kultūros židiniais, bet ir aktyvaus socialinio gyvenimo centrais. Prezidentas taip pat akcentavo, jog „Labai svarbu, kad tokiuose miesteliuose kaip Skuodas, biblioteka būtų vieta ne tik pabūti su knyga, bet ir vieta sutikti kitą žmogų, padiskutuoti, išmokti kažką naujo. Vieta, kur galėtų burtis vietos bendruomenė, nes ji yra mūsų pilietinės galios ramstis“. […] Romualdo Granausko vardas įpareigoja, tačiau kartu brėžia aiškią kryptį – visuomet stengtis pažinti ir prisiminti mūsų esmes, nuo jų nebėgti, jomis gyventi, tuo pačiu nenuilstamai šiais savaisiais pažinimais dalintis su kitais“.
Šventės metu Prezidentas Skuodo bibliotekai (pirmajai iš šalies bibliotekų) įteikė keturis reprintintus „Aušros“ leidinio tomelius.
Tą dieną G. Nausėda ir šalies pirmoji ponia Skuode dalyvavo ir kituose čia vykusiuose renginiuose, padėjo gėlių prie Skuodo Jaunimo parke esančio paminklo Tautos kančioms atminti, Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazijoje dalyvavo ir su moksleiviais diskutavo čia vykusioje atviroje pilietiškumo pamokoje, mieste susitiko su Skuodo bendruomenės nariais.

***
Naujas, modernus bei erdvus ir ilgai lauktas naujasis Skuodo bibliotekos pastatas tampa svarbiu kultūros ir traukos centru, jaukiais namais ne tik skaitytojams. Čia jau vyksta visuomeninių organizacijų susibūrimai, kiti renginiai, čia renkasi Skuodo literatų klubo „Nojus“ nariai.  Bibliotekoje yra Suaugusiųjų abonementas, Parodų salė, Konferencijų salė, Kraštotyros salė, Multicentras, Vaikų erdvė ir abonementas, Pasakų kambarys, Kūrybos erdvė, Bndradarbiavimo erdvė, Užsiėmimų salė, Sensorinis kambarys, Muzikos pasiklausymo kambarys. Čia jau veikia Knygos muziejus, viena patalpa skirta neseniai įkurtam Pasaulio žemaičių leidinių fondui, kuriame kaupiamos lietuvių ir žemaičių kalbomis parašytos žemaičių knygos, taip pat ir kiti spaudiniai, susiję su Žemaitija.
Naujojo bibliotekos pastato, kurio statybos išsitęsė itin ilgai – net 15 metų, o nuo tokios bibliotekos pastatymo idėjos gimimo praėjo net 18 metų, atidarymo proga Skuodo bibliotekininkus sveikino į renginius atvykę kolegos beveik iš visų Žemaitijos rajonų, taip pat ir iš Vilniaus, bičiuliai iš kaimyninės Latvijos ir Lenkijos, Skuodo rajono ir miesto savivaldybių nariai, kitų įstaigų ir organizacijų, tarp jų ir kultūros bei švietimo,  atstovai.
Tą pačią dieną bibliotekos vidiniame kiemelyje buvo atidengtas Romualdo Granausko biustas (autorius – skulptorius Augustinas Kluoda).
Koncertavo iš Skuodo rajono Barstyčių miestelio kilę Lietuvoje žinomi scenos meistrai Saulius ir Donatas Petreikiai.  

Naujosios bibliotekos atidarymo proga tą pačią ir kitomis dienomis joje vyko ir kitų renginių, skirtų į šventę atvykusiems svečiams bei plačiajai visuomenei: Multicentre – popietė ,,Žaidimai Virtualioje realybėje“, Vaikų erdvėje – edukacija „Šviečiantys molbertai“, Bendradarbystės erdvėje – šachmatų turnyras, Knygos muziejuje – Skuodo literatų klubo „Nojus“ poezijos ir muzikos popietė „ Su pavasariu!“, Konferencijų salėje – kun. Sigito Žilio paskaita „Kaip skaityti skaitomiausią knygą pasaulyje?“. Parodų salėje buvo eksponuojama Skuodo rajono dailininkų kūrybos paroda.

Dabartinis Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos adresas: Skuodas, Dariaus ir Girėno g. 25B. Ji visai šalia naujosios Skuodo autobusų stoties, rajono savivaldybės pastato ir pagrindinės miesto gatvės   – Vilniaus.


Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos ir RKIC nformacija

Danutės Mukienės nuotraukose – R. Granausko biustas ir  Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos  naujojo pastato fragmentas

 

 

Smush Image Compression and Optimization