Žemaičių dailės muziejuje pristatyta antroji žemaitiškai parašyta prof. Donato Butkaus knyga – novelių romanas „Ka žemė bova brongesnė ož douna“

2022 m. spalio 14 d. Plungėje veikiančio Žemaičių dailės muziejaus bibliotekoje įvyko antrosios žemaitiškai parašytos prof. Donato Butkaus knygos – novelių romano „Ka žemė bova brongesnė ož douna“  – sutiktuvės.

Knygos autorius – geofizikas, habilituotas technologijos mokslų daktaras, profesorius. Jo sėkmingą mokslininko, administratoriaus ir pedagogo profesinę veiklą vainikuoja daugiau nei du šimtai mokslinių straipsnių ir septynios mokslo knygos. Tyrinėta Ignalinos, Kursko atominių elektrinių aplinka, Atlanto vandenynas, Naujosios Žemės, o taip pat Lietuvos dirvožemiai. Išėjęs į poilsį prof. Donatas Butkus dalyvauja visuomeninėje veikloje, daug metų yra „Plungiškių draugijos“ narys.

.

Kairėje – dr. Jolanta Skurdauskienė ir prof. Donatas Butkus

.
Iš Gintališkės kilusiam mokslininkui, tėviškė ir gimtosios vietos, jau į Amžinybę iškeliavę ir dar gyvi žmonės bei patirti išgyvenimai giliai įsirėžė į sąmonę.

„Negalėjau jų pamiršti…“, prisipažįsta naujosios knygos autorius, pasakodamas, kaip gimė jo kūrinys. „Rašiau susijaudinęs. Sunku patikėti – aš kalbėjausi su buvusiais kaimynais, šeimos nariais ir giminaičiais“. Vis tik knyga nėra biografinė. Nors joje atpažįstamos vietos, kraštovaizdis ir kai kurie asmenys, vietovardžiai ir asmenvardžiai buvo pakeisti. Autorius pasilieka sau teisę pateikti savąją pokario gyvenimo Gintališkės apylinkėse interpretaciją, tačiau prisipažįsta, kad knygos veikėjų kita, nei žemaičių kalba, nebūtų galėjęs prakalbinti, nes jie yra prototipai gimtojoje sodoje gyvenusių kaimynų, giminaičių, šeimos narių. Jie kitaip nekalbėjo, sako prof. Donatas Butkus.

Muziejuje vykusiame knygos pristatyme kartu su autoriumi dalyvavo išleistosios knygos redaktoriai – žurnalistė, poetė Dalia Zabitienė ir literatūros kritikas, poetas Justinas Kubilius. Renginį vedė Žemaičių dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Skurdauskienė. Į knygos sutiktuves buvo atvykę autoriaus kolegos iš Vilniaus, artimieji, pažįstami ir smalsūs skaitytojai iš Gintališkės, Platelių, Plungės, Kretingos, Skuodo ir Klaipėdos.

 

Vaizdo įrašai iš renginio:

 

Nuotraukų ir vaizdo įrašų autorius Bonifacas Vengalis

 

Žemaičių dailės muziejaus informacija

 

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas

Smush Image Compression and Optimization