Palangos piliakalnio su gyvenviete gyvenvietė

1997 m. gegužės 5 d. dėl vertingųjų archeologinių savybių į Lietuvos Kultūros vertybių registrą įtraukta nacionalinės reikšmės IX–XIV a. po Kr. datuojama Palangos piliakalnio su gyvenviete gyvenvietė (unikalus objekto kodas 23765).

Ji yra Palangos piliakalnio su gyvenviete komplekso teritorijoje – į pietus nuo Birutės kalno, visai šalia jūros.  Šioje senovės gyvenvietės teritorijoje kultūrinis sluoksnis yra iki 1,5 m storio, 5 horizontų, su pastatų liekanomis ir archeologiniais radiniais. Kultūros paveldo registre nurodoma, kad šis sluoksnis apardytas seniau pustant, dabar užpustytas smėliu. Gyvenvietės 454 kv. m teritorija ištirta 1982 m., 1983 m, 1990 m., 1993 m., 2015 m. čia vykdant archeologinius tyrinėjimus. Šioje teritorijoje reljefas gana lygus. Kiek nuolaidėjanti į vakarus yra piliakalnio pietvakarinė papėdė, kuri seniau apardyta pustant smėlį. Dabar buvusios gyvenvietės vieta yra apaugusi mišku, prie jūros veda po ją išvedžioti takai, į šiaurę nuo Meilės alėjos į pietus, Klaipėdos pusėn, lygiagrečiai paplūdimiui ir kopoms einantis platus takas.

 

Naudota literatūra:

  1. Kultūros vertybių registras: https://kvr.kpd.lt/#/.


Parengė Danutė Mukienė

 

Arūno Strazdo nuotraukoje – Palangos piliakalnio su gyvenviete gyvenvietės dabartinis vaizdas

 

Tekstas parengtas įgyvendinant 2022 m. Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Žinoma ir nepažinta Palanga: dešimt virtualių turų po kurortą“


Smush Image Compression and Optimization