Tradicinė Jurginių šventė – Lietuvos nematerialaus kultūros vertybių sąvade

Šių metų vasario mėnesį į Lietuvos nematerialaus kultūros vertybių sąvadą įtrauktos dar 9 tradicijos. Tarp jų yra ir Palangoje 1990 m. pavasarį po ilgos pertraukos vėl tradiciškai pradėtos švęsti spalvingosios pavasario, pirmosios žalumos, žemdirbių ir arkliaganių šventės – Jurginės. Šią tradiciją čia puoselėja, kasmet į šventę būrį dalyvių prisikviečiantis Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansamblis „Mėguva“ (vadovės Zita Baniulaitytė ir Diana Šeduikienė).

 

Šventė Palangoje kasmet vyksta balandžio mėnesį. Joje yra kviečiami dalyvauti folkloro kolektyvai iš visos Lietuvos. Pasklidę po kurortą jie koncertuoja, su Jurginių papročiais, tradicine muzika supažindina palangiškius ir jų svečius, bendrauja tarpusavyje, o sugrįžę į namus populiarina Jurginių švenčių tradicijas pas save. 

 

D. Mukienės nuotraukoje – Jurginių šventės tradicijų puoselėtoja, Palangos folkloro kolektyvo „Mėguva“ vadovė Zita Baniulaitytė ir buvęs ilgametis Palangos botanikos (Birutės) parko direktorius Antanas Sebeckas, kartu su „Mėguva“ kurorte pradėjęs gaivinti ilgaamžę Jurginių tradiciją

Eglės Mekuškienės nuotraukoje – Vilniaus universiteto „Ratilio“ ansambliečiai Jurginėse Palangoje

 

Regionų kultūrinių iniciatyvų centro informacija

Smush Image Compression and Optimization