Namas, kuriame gyveno Lito tėvu vadinamas prof. Vladas Rafaelis Jurgutis (Palanga, Piktuižio g. 13)

Šis namas, J. Piktuižio gatvėje pažymėtas 13 numeriu. Jis priklausė kunigo, ateitininkų pradininko, ekonomikos mokslų daktaro, finansisto, pedagogo, buvusios Lietuvos nacionalinės valiutos – lito kūrėjo, profesorius Vlado Jurgučio (1885–1966) tėvams. Čia jis yra ir gyvenęs.

1997 m. įamžinant V. Jurgučio atminimą, prie šio namo pastatyta akmeninė paminklinė stela (skulptorius Remigijus Midvikis). Šis namas dėl savo vertingų archeologinių, architektūrinių, etnokultūrinių ir memorialinių savybių 1993 m. gegužės 19 d. įtrauktas į Kultūros vertybių registrą (unikalus kodas 15937). Lietuvos Respublikos kultūros paminklų sąraše jo numeris yra AtV966.

Namas medinis, pajūrio kraštui būdingos liaudies architektūros stiliaus, stačiakampio plano, vienaukštis, su palėpe, vakarų pusėje turintis verandą. Rytų pusėje yra priestatas (tikėtina kad jis iškilo vėliau negu buvo pastatytas namas). Stogas dvišlaitis, dengtas čerpėmis. Iš lauko rąstinės sienos apkaltos vertikaliai medinėmis lentomis su antjuosčiais.

 

Parengė Danutė Mukienė

 

Nuotraukose – Vlado Jurgučio tėvams priklausęs namas Palangoje (Pktuižio g. 13) Ir skulptoriaus R. Midvikio sukurta stela prie šio namo

 

Naudota literatūra:

  1. Kultūros vertybių registras https://kvr.kpd.lt/#/.

 

Publikacija paskelbta įgyvendinant 2022 m. Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Žinoma ir nepažinta Palanga: dešimt virtualių turų po kurortą“


 

 

Smush Image Compression and Optimization