Palangos koncertų salė

Palangos koncertų salė – pačiame kurorto centre, J. Basanavičiaus gatvės pietrytinėje pusėje, prie pat Kurhauzo (adresas:  Vytauto g. 43). Tai yra rekonstruota, atnaujinta kelis dešimtmečius kurorte  veikusi Vasaros koncertų salė. Dabar čia vyksta daugiausiai žiūrovų sutraukiantys koncertai, kiti kultūros renginiai.

Kurorto kultūrinio gyvenimo tradicijos pradėjo formuotis grafų Tiškevičių laikais. Jie į Palangą vasaromis kviesdavo koncertuoti pučiamųjų orkestrus, jų iniciatyva čia atvykdavo, spektaklius rodydavo ir teatrai. Grafų Tiškevičių laikais Palangoje yra buvę trys teatro pastatai. Didžiausiame ir puošniausiame iš jų buvo net 600 sėdimų vietų. Šiuos pastatus vieną po kito naikino čia kildavę gaisrai. Trečiasis teatro pastatas, vadintas Vasaros teatru, toje vietoje, kurioje dabar Palangos koncertų salė, stovėjo dar ir tarpukario metais. 1939 m. jo vietoje Palangos architektas Vadimas Lvovas suprojektavo Palangos koncertų salę. Netrukus ji buvo ir pastatyta.  1969 m. vietoje jos pradėta statyti ir 1971 m. buvo užbaigta naujoji Vasaros estrada, čia veikusi iki 2013 metų (ją suprojektavo architektas Vytautas Gerulis, o statybomis rūpinosi palangiškis Rimvydas Vaineikis). Šioje estradoje tilpdavo iki 1 000 žiūrovų. Tai buvo vatinės konstrukcijos statinys, vienas  moderniausių kurorte. Ji turėjo vestibiulį, kasas, sceną, stogą, ilgus suolus, tačiau iš šonų buvo perpučiama vėjo, tad žiūrovai, ypač esant blogesniam orui, patirdavo įvairių nepatogumų. 

Dabartinė nuo 2015 m. gruodžio mėnesio veikianti Palangos koncertų salė (architektas Algirdas Stripinis) yra uždara, pritaikyta įvairiems renginiams. Joje – 2 200 sėdimų vietų. Esant poreikiui ją galima transformuoti taip, kad joje stovėdami tilptų 3 000 žmonių. Galima salę pritaikyti ir mažesniam žiūrovų skaičiui (550–580). Joje rengiami tiek dideli koncertai, tiek ir maži, taip pat ir spektakliai, kiti kultūriniai renginiai.

Šis pastatas apie 7 m įleistas į žemę. Salė – ovalo formos. Čia gera akustika. Stiklai – skirtingų laužytų formų.  Renovuojant salę buvo panaudoti specialūs, skirtingais kampais laužyti stiklo turėklai, įdiegtos pažangios sistemos, sudarančios galimybę išgauti gerą garsą, tinkamai reguliuoti scenos apšvietimą, salės vėdinimą, šildymą ir kt.

 

Danutė Mukienė

 

Nuotraukoje – Palangos koncertų salės pastato projekto interjero fragmentas

 

Tekstas paskelbtas 2022-01-28

 

Publikacija parengta įgyvendinant 2022 m. Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Žinoma ir nepažinta Palanga: 10 virtualių turų po kurortą“


 

 

Smush Image Compression and Optimization