Palangos miesto botanikos (Birutės) parko sargo namelis (Palangos dvaro sodybos sarginė)

Palangos miesto botanikos parke, dar vadinamame ir Birutės parku, prie pagrindinių vartų (adresas: Vytauto g. 19), stovi tinkuotas mūrinis, pusiau atviras „L“ raidės plano parko sargo namelis, turintis rūsį, pastogę, dvišlaitį čerpėmis dengtą stogą. Viduje –kambariai. Įkūrus Palangos botanikos parką, čia kurį laiką gyveno parko darbuotojai. Gyvenimo sąlygos buvusiame sargo namelyje jo gyventojus ne itin džiugino, tačiau, kaip ten bežiūrėsi, – stogas virš galvos… Parko ūkinėje zonoje užbaigus įrengti administracinį pastatą, būsto neturintys dar­buotojai pagal galimybes laikinai būdavo apgyvendinami ir šio pastato antrajame aukšte įrengtose patalpose. XX a. 7–9 deš. Palangoje buvo pastatyta nemažai gyvenamųjų na­mų. Tuo laikotarpiu miesto Vykdomasis komitetas keletą butų skyrė ir parko darbuoto­jams, tad jie iš parko teritorijoje buvusių patalpų išsikėlė. Vėliau ilgą laiką sargo namelis visai nebebuvo naudojamas. Laikas darė savo – pastatas ėmė nykti.  Jo restauravimui papildomų lėšų negauta, tad 1993 m., kai jo būklė tapo kritiška, parko kolektyvas jį restauravo savo jėgomis. Renovavus pastatą jame pradėjo veikti nedidelė parduotuvė. Užėjus į ją galima nusipirkti įvairių Palangos botanikos parko ūkinėje zonoje išaugintų gėlių. Čia lankytojams siūloma įsigyti ir įvairių lietuviškų su­venyrų, leidinių apie Palangą, parką, jie pakviečiami ir į organizuojamas parodas.

1997 m. gruodžio 31 d. Palangos dvaro sodybos sarginė dėl jos vertingųjų architektūrinių savybių įrašyta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą (unikalus objekto kodas 23431).

 

 

Danutė Mukienė

 

 D. Mukienės nuotraukoje – Palangos dvaro sodybos sarginės pastato fragmentas

 

Tekstas paskelbtas 2022-01-18

 

Publikacija parengta įgyvendinant 2022 m. Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Žinoma ir nepažinta Palanga: 10 virtualių turų po kurortą“


 

 

Smush Image Compression and Optimization