Sompsono gatvės medinis paveldas: Medžiotojų namas

Medžiotojų namas – kurorto J. Simpsono gatvėje (numeris 19). Jis iškilo XIX–XX a. sankirtoje. Projekto autorius – pirmasis Palangos miesto architektas Vadimas Lvovas, kuris šiam kurortui suprojektavo keliolika modernistinės architektūros pastatų.

Iš pradžių vila priklausė baronui Ungem von Sternbergui (jis jam buvo pastatytas kaip medžioklės namas). 1938 m. jį nusipirko Gabrielius Milašius. Iki to laiko pastatas buvo vieno aukšto, be verandų su raudonų čerpių stogu,  kvadratinio plano, nedidelė, su rūsiu ir pastoge. Viduje patalpos buvo pereinamos.

1939 m. G. Milašius rekonstravo pastatą, šiek tiek pakeitė pirminį jo planą.  Padedamas Palangoje buvusios lentpjūvės (veikė Vytauto ir Žvejų gatvių kampe) savininko A. Tamašausko, iš trijų pastato pusių jis pastatė ir įrengė medžio raižiniais skoningai papuoštas verandas su išorės laiptais . Manoma, kad tais metais buvo papuoštas ir pastato interjeras. Po Antrojo pasaulinio karo viloje kurį laiką poilsiaudavo kariškiai, r kiti tuometinei valdžiai lojalūs žinomi veikėjai.  1957–1970 m. šiuo pastatu naudojosi poetas Antanas Venclova. Jame vasaras leisdavo ir jo sūnus – poetas, publicistas, vertėjas, literatūros tyrinėtojas, profesorius, vienas iš penkių Lietuvos Helsinkio grupės narių steigėjų Tomas Venclova (g. 1937). Po Nepriklausomybės atkūrimo vila grąžinta G. Milašiaus palikuonims. Iki šiol akį traukia fasadų puošyba ir jų gausa: drožinėti laiptų turėklai, balkonėliai, priebučiai, langai.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, namas grąžintas G. Milašiaus palikuonims.

Pastatas dar kartą rekonstruotas 1998 m. (pagal Z. Kelbauskienės projektavimo firmos parengtą projektą).

1993 m. kovo 25 d. pastatas dėl jo vertingų architektūrinių ir istorinių savybių įtrauktas į Kultūros vertybių registrą (unikalus kodas 12141).

Šio pastato tūris kompaktinis, planas artimas kvadratui. Šiaurės, vakarų ir rytų pusėje yra išlikusios 1939 m. rekonstrukcijos metu pastatytos verandos. Stogas dvišlaitis.  Sienose langų ir durų angos – stačiakampės. Pietų ir šiaurės pusėje esančių langų, rytų ir vakarų pusėje durų apvadai mediniai. Fasado sienos apkaltos medinėmis, kiaurapjūvio ornamentais dekoruotomis dailylentėmis. Sienų konstrukcijos medinės, rūsio sienos – plytų mūro. Pirmojoje rūsio patalpoje yra skliauinė plytų mūro perdanga. Sijinės perdangos – medinės. Gegnių ir verandų sijų galai – profiliuoti. Durys, langų rėmai – stalių darbo.

 

Danutė Mukienė 

 

Nuotraukoje – Medžiotojų namas J. Simpsono gatvėje. Fotografas nežinomas. Nuotrauka iš RKIC archyvo

 

 

Tekstas paskelbtas 2022-01-17

 

Publikacija parengta įgyvendinant 2022 m. Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Žinoma ir nepažinta Palanga: 10 virtualių turų po kurortą“


 

Smush Image Compression and Optimization