Senosios Basanavičiaus gatvės medinės vilos: „Gintaras“

Dviejų aukštų su mansarda medinė vila „Gintaras“ – prie pagrindinės kurorto arterijos – J. Basanavičiaus gatvėje (namo numeris 37). Ji pastatyta XX a. 4 dešimtmečio pabaigoje 14,68 arų sklype, kurį, tikėtina, kad 1934 m. advokatas Pranas Viktoras Raulinaitis nusipirko iš grafų Tiškevičių. Vilos architektūriniai sprendimai panašūs į kitų XX a. pradžioje Palangoje pastatytų poilsiui skirtų medinių vilų. Labiausiai dėmesį atkreipia fasadai. Jis yra pritaikytas poilsiautojų apgyvendinimui. Pirmajame aukšte įrengtos patalpos kavinei.

Sovietmečiu pastatas buvo nacionalizuotas. XX a. II p. čia veikė poilsio namai. 2014 m. sausio 7 d. dėl savo vertingų architektūrinių savybių įtraukta į Kultūros vertybių sąrašą (unikalus kodas 37589).

Pastatas priskiriamas XX a. pradžios medinių kurorto vilų stilistikai. Erdvinę kompoziciją sudaro du statmenai susikertantys stačiakampio plano pastatai su įstiklinta veranda ir atviru balkonu virš verandos, esančios šiauriniame pastato kampe, atviras rytinio fasado priebutis su balkonu virš jo ir nedidelis erkeris kiemo pietvakariniame fasade. Susikertantys šlaitiniai stogai dengti molio čerpėmis. Kapitalinės sienų konstrukcijos – medinės, karkasinės. Pirmojo ir antrojo  aukšto sienose langų ir durų angos – stačiakampės, o mansardos – trikampės.  Durų ir langų apvadai – mediniai, profiliuoti. J. Basanavičiaus gatvės fasado šiaurės vakarų pusėje yra įkomponuota erdvi stiklinta veranda su atviru balkonu virš jos. Kultūros paveldo specialistai išskiria saugotiną medinių balkono turėklų medžiagiškumą, piešinį, verandos konstruktyvinę schemą ir medžiagiškumą. Iš vakarų pusės yra įrengtas papildomas įėjimas į verandą. Saugotinas ir rytiniame fasade esančio atviro priebučio su balkonu virš jo medinių balkono turėklų medžiagiškumas, piešinys, priebučio konstruktyvinė schema bei medžiagiškumas. J. Basanavičiau gatvės pusėje esančiame fasade  yra cementiniai laiptai ir terasa, atraminė sienutė terasos perimetru. Terasos danga – – cementinės plytelės. Fasadas, veranda, priebutis ir  erkeris horizontalia kryptimi apkaltas lentomis,  frontonų skydų viršutinė dalis –  vertikalia kryptimi. Frontonų skydų viršutinės dalies lentos profiliuotos ir papuoštos dekoratyviniais pjaustiniais. Pastato perdangos, gegninės stogo konstrukcijos – medinės. Medinių sijų ir gegnių galai – profiliuoti. Durys ir langai – meistro darbo.

 

Danutė Mukienė

 

Nuotraukoje – vila „Gintaras“. Fotografas nežinomas. Iliustracija iš RKIC archyvo

 

Tekstas paskelbtas 2022-01-17

 

Publikacija parengta įgyvendinant 2022 m. Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Žinoma ir nepažinta Palanga: 10 virtualių turų po kurortą“


 

Smush Image Compression and Optimization