Instaliacija „Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“ Užventyje (Kelmės r.) jau veikia ir laukia lankytojų

Užvenčio dvaro parke, buvusiame bitininko namelyje lankytojų nuo šiol laukia šiuolaikinė audiovizualinė instaliacija „Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“. Instaliacija, kurią inicijavo ir kartu su grupe Vilniaus menininkų sukūrė užventiečiai, paremta bemaž prieš šimtmetį rašytais Užventyje gyvenusios Marijos Pečkauskaitės-Šatrijos Raganos laiškais.

„Instaliacija Užvenčio dvaro parke, bitininko namelyje, jau premjeros metu įsivietino taip, kad dabar sunku įsivaizduoti, jog ji galėtų egzistuoti kur nors kitur. Užėjus į namelį, jis kalba apie praeitį – medinė konstrukcija mena senus laikus, bet vos pradėjus veikti instaliacijai namelis tampa lyg laiko-erdvės mašina, kuria keliaudamas nebesureikšmini, net nebeatskiri, kur ateitis, o kur – praeitis. Visas laikas tampa vienodai svarbus, o gyvenimas – brangesnis dėl savo laikinumo. Šioje instaliacijoje kartu su „Twenty Fingers Duo“ dueto nariais leidomės į žaismingą garso paiešką. Kai kurių smuiko ir violončelės garsų, kuriuos girdime instaliacijoje, iki šiol nebuvau girdėjęs – Lora ir Arnas praturtino mano žinias apie šių instrumentų galimybes. Dramaturgas R. Ribačiauskas, atrinkęs Šatrijos Raganos laiškus, sudėliojo tankų lakoniškų fragmentų koliažą, o L. Narkevičiūtės vaizdinė medžiaga skraidina į kosmosą, skirtingas galaktikas. Būtent taip atmosferą apibūdino ne vienas instaliacijos lankytojas“, – įspūdžiais po premjeros dalijosi „Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“ kompozitorius A. Šiurys, kuris už instaliacijos kūrinio koncertinę versiją 2021 m. pavasarį buvo apdovanotas Lietuvos kompozitorių sąjungos prizu (geriausias kūrinys elektroninių ir elektroakustinių kūrinių kategorijoje).

„Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“ instaliacijoje Užventyje galima apsilankyti susisiekus su Užvenčio kraštotyros muziejumi tel.  8 682 14 008, el. p. uzvenciomuziejus@gmail.com.

Daugiau nuotraukų galite rasti čia https://we.tl/t-E6jF290rVR

Daugiau apie projektą www.užventis.lt/instaliacija

Milda Knyzelienė, Užvenčio kraštotyros muziejaus vedėja

Smush Image Compression and Optimization