Rugsėjo 8–spalio 7 dienomis VDA Telšių galerijoje veikė VDA Vilniaus fakulteto Grafinio dizaino katedros studentų paroda „Pasinėrimas į mitologiją“

2023 m. rugsėjo 8–spalio 7 dienomis Vilniaus dailės akademijos Telšių galerijoje (Kęstučio g. 3–2, Telšiai) veikė VDA Vilniaus fakulteto Grafinio dizaino katedros studentų paroda „Pasinėrimas į mitologiją“. Darbai inspiruoti baltiškosios mitologijos: leidiniai, videoprojekcijos, šrifto dizaino pavyzdžiai ir komunikaciniai žaidimai.
Parodos dalyviai:
Audrius Deikus, Ieva Pachomova, Patricija Kell, Gintarė Razmaitė, Domantas Pigulevičius, Ieva Repečkaitė, Laura Jagėlaitė, Amanda Motekaitytė, Neringa Dailydžiuvienė,Patricija Kell, Akvilė Paulauskaitė, Skaistė Navickaitė, Laura Bielskutė, Dovydas Adomaitis, Konstancija Kertenytė, Kornelija Žvinklytė, Ema Andrijauskaitė, Lukas Čibiras, Linas Dingilevskis, Paulius Glėbus, Rokas Sventickas, Eimantas Bitinas, Ema Andrijauskaitė, Augusta Kučynska.

  
IŠSAMIAU APIE PARODĄ:  

Parodos atidarymas vyko rugsėjo 8 dieną.  Parodą pristatė kuratoriai grafikos dizaineriai prof. Aušra Lisauskienė, doc. Marius Žalneravičius ir VDA Grafikos dizaino studijų programos absolventė Gintarė Razmaitė, dalyvavo VDA rektorė prof. Ieva Skauronė, Telšių fakulteto dekanas prof. Ramūnas Banys, Vilniaus dailės akademijos bendruomenės nariai: dėstytojai, studentai ir kiti menu besidomintys telšiškiai.  

   

  

VDA Grafinio dizaino katedra, vykdydama penkių Europos šalių Erasmus+ bendradarbiavimo partnerystės ES finansuojamą trejų metų edukacinį projektą „Digital Mythologies – Mythological Digitalities“, į šį klausimą pamėgino pažvelgti kitaip: Lenkijoje, Suomijoje, Airijoje, Belgijoje ir Lietuvoje vykstančios veiklos leido projekto dalyviams – dėstytojams bei studentams – susipažinti su skirtingų šalių mitologija ir pamėginti išsiaiškinti, kaip ir kokiais būdais šios žinios bei patirtys gali būti integruojamos į šiandieninį pasaulį, kaip tai gali tapti ištekliumi kuriant grafinį dizainą su virtualios ar praturtintos realybės funkcijomis. Parodoje grafikos dizaino darbus trečiąja dimensija papildė Keramikos katedros absolventė Ieva Pachomova.

Viena iš parodos dalyvių – Gintarė Razmaitė, kilusi iš Plungės – pristatė susirinkusiems savo žemaitišką interaktyvią instaliaciją „Atmeno“, kurioje atsiskleidžia trys gražūs žemaitišką identitetą atskleidžiantys žodžiai „VEDVĖ ESAU VĖINA“. Jiems autorė sukūrė autorinį šriftą, kurį išmėginti gali ir parodos dalyviai.

Parodos rengėjai atskleidė, jog senosios baltų kultūros ir tradicijų tyrinėtojams visada kildavo klausimų, ar įmanoma atkurti praeities dvasinį gyvenimą, kokia to prasmė ir kiek ši patirtis galėtų būti svarbi šių dienų žmogui. „Beveik visos sąsajos, kurios šiandien žmones jungia su senąja baltų mitologija, yra dvasingumas ir gamta. Mes vis dar turime išlikusius vietovardžius, susijusius su alkais, gojais, kuriuose auga tūkstantmečiai ąžuolai; prie ežerų, vandens šaltinių ir piliakalnių stūkso jų mitologinę kilmę primenantys akmenys… Apie tai ir yra ši paroda“, – sakė organizatoriai.

 
PARODOS ANONSAS LIETUVIŲ IR ANGLŲ KALBOMIS >

 
Tomo Vaičaičio nuotraukose – parodos atidarymo akimirkos
  
VDA Telšių galerijos informacija

Smush Image Compression and Optimization