Basanavičiaus gatvės senosios medinės vilos:  „Aldona“

Prie centrinės kurorto arterijos (J. Basanavičiaus gatvės) stovi atstatyta viena gražiausių Palangos vilų – „Aldona“ (namo numeris 24A). Ji iškilo iki 1897 metų grafų Tiškevičių užsakymu. Iš pradžių buvo vadinama „Olga“. „Aldona“, kaip ir „Gražina“ (ji yra įamžinta apie 1907 m. P. Mongirdaitės išleistame Palangos atviruke – D. M. pastaba) bei „Pajauta“, buvo statomos grafo Felkso Tiškevičiaus broliui Vladislovui Tiškevičiui. Kiek vėliau ji perėjo jo motinos Sofijos žinion. Ši jas buvo išnuomojusi Raševskai, dar vėliau – Grabovskai, kuri viloje įsteigė pensioną ir pavadino ją „Olga“.[i]

Iš 1905 m. išleisto Paulinos Mongirdaitės sukurtos nuotraukos atviruko, kuriame pavaizduota vila „Aldona“ matosi, kad ji labai panaši į Juozapo ir Sofijos Tiškevičių šeimos medinius dvaro rūmus, stovėjusius pietinėje Rąžės upės krante, teritorijoje, kurioje vėliau iškilo knygynas ir kino teatras „Naglis“.  Kai kur rašytiniuose šaltiniuose rašoma, kad tai buvęs pačių Tiškevičių dvarelis.

MA straipsnyje. „Aviacija Palangoje“ (Kardas, 1939, Nr, 11, p. 294) rašoma, kad 1931 m. Lietuvos karo aviacijos poligone besimokantys lakūnai gyvendavo gailestingųjų seselių viloje „Aldona“.

Statant šią rekreacijai ir gyvenimui skirtą vilą buvo panaudota karkasinė technika. Fasadą puošia mediniai pjaustiniai, erdvios altanos, mansardos. Prie namo įrengtas skverelis, jis gražiai apželdintas, yra išvedžioti pasivaikščiojimams skirti takai. Pastačius vilą prie jos buvo įrengtas ir geras privažiavimas.

„Aldonos“ pensiono pastatų komplekse stovi aštuoniakampis šveicariško fachverko stiliaus raudonų plytų nusklembtais stogais su bokšteliu viršuje paviljonas.

Vila dėl architektūrinių vertingųjų savybių, planinės erdvinės struktūros yra įtraukta į Kultūros vertybių registrą.
Nuo 2017 m. joje veikia populiarus pramogų kompleksas (Iliuzijų namas „Eureka“). Čia laukiami ir pramogų randa tiek dideli, tiek ir maži. Namo numeris – 24 A.

 

Danutė Mukienė

 

Nuotraukoje – vila „Aldona“ / pensionas „Olga“ apie 1905 metus. Atviruko fragmentas iš iš M. Omilanowskos knygos „Pabaltijo Zakopanė. Palanga Tyszkiewiczių laikais“ (V., 2014, p. 148)

 

 Tekstas paskelbtas 2022-01-17

 

[i] Margorzata Omilanowska,  „Pabaltijo Zakopanė. Palanga Tyszkiewiczių laikais“, Vilnius, 2014, p. 144).

_______________________ 

Publikacija parengta įgyvendinant 2022 m. Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Žinoma ir nepažinta Palanga: 10 virtualių turų po kurortą“

Smush Image Compression and Optimization