Senosios medinės Birutės alėjos vilos: „Mahorta“

Medinė, dviejų aukštų, kompaktiško plano, asimetrinės kompozicijos, koridorinės sistemos, vila „Mahorta“ stovi Birutės alėjoje (namo numeris 35).  Jos fasade išsiskiria aštuoniakampis bokštelis, kiaurapjūviu dekoruota veranda. Vila pastatyta 1899–1900 m. ir iki šiol yra ne tik viena seniausių, bet ir viena stilingiausių senosios architektūros pavyzdžių kurorte. 1997 m. lapkričio 12 d. ji dėl savo vertingų architektūrinių savybių įtraukta į Kultūros vertybių registrą (unikalus kodas 15932). Pastatas saugomas valstybės.

Ši medinės konstrukcijos, laužytos formos, iš išorės horizontalia kryptimi lentomis apkalta, dabar šiferio stogu ir lentelėmis dengtu bokšteliu vila anksčiau yra priklausiusi grafienei Sofijai Tiškevičienei (ji vilą nuomodavo), vėliau – V. Kudirkai. Tarpukario metais jame veikė restoranas. Tai buvo gana populiari poilsiautojų pramogų ir laisvalaikio praleidimo vieta. Vasaros vakarais čia grodavo orkestras, vykdavo koncertai, šokiai.

Po Antrojo pasaulinio karo pastatą nacionalizavo. Jis 1948 m. pagal ilgalaikę sutartį buvo išnuomotas Vilniaus universitetui. Šis 1949 m. vilą suremontavo ir pritaikė savo darbuotojų poilsiui. Pastato vidaus išplanavimas buvo pakeistas 1973 m. vykdant jo rekonstrukciją.

Ši vila turi pajūrio kraštui būdingos tradicinės architektūros eklektikos bruožų. Vilos fasade – ryškios adaptuoto šveicariško stiliaus detalės. Pastatas turi ir tiesaus bei lenkto imitacinio fachverko detalių, aštuonkampių švieslangių. Visi vilos fasadai – asimetrinės kompozicijos, tačiau proporcijos vieningos, dekoras saikingas.

Ryškiausias, pastato tūriui žaismingumo labiausiai suteikiantis akcentas – jau minėtas dviejų aukštų aštuoniakampis bokštelis pietvakariniame kampe su aukštu, smailiu stogu. Jis užsibaigia smaile, kuri dekoruota ažūriniais metalo lankstiniais. Su fachverkinių pastatų konstrukcijų elementais asocijuojasi antrajame aukšte esantys X formos elementai. Jie pastatui taip pat suteikia žaismingumo. Didžioji dalis langų – stačiakampiai, bokštelio viršuje – daugiakampiai, smulkaus skaidymo. Pagrindinis įėjimas orientuotas į vakarus (Birutės alėją). Kiti du įėjimai – iš rytų ir pietų pusių. Į antrąjį aukštą veda laiptinė, kuri yra pagrindinio koridoriaus viduryje. Antrojo aukšto viduryje – platus koridorius, apie kurį visu pastato perimetru išdėstytos patalpos. Kultūros paveldo specialistai kaip vertingas šio pastato architektūrines savybes išskiria ir jo tūrį, autentiškas konstrukcijas, eksterjero dekoro elementus.

 

Danutė Mukienė

 

D. Mukienės nuotraukoje – vila „Mohorta“

 

Tekstas paskelbtas 2022-01-17

 

Publikacija parengta įgyvendinant 2022 m. Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Žinoma ir nepažinta Palanga: 10 virtualių turų po kurortą“


Smush Image Compression and Optimization